Отидете към основна версия

1 165 39

В ЕС се водят 230 разследвания за нарушаване на санкциите срещу Русия

  • санкции-
  • русия-
  • ес

От началото на войната в ЕС са били запорирани 24,3 млрд. евро, собственост на включените в санкционните списъци

Снимка: shutterstock

В ЕС се водят 230 разследвания за нарушения на европейските санкции, наложени на Русия заради военното нападение срещу Украйна. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след заседанието на Съвета на ЕС, на което бяха обсъдени стъпки срещу опитите за заобикаляне на въведените мерки срещу Русия.

Той добави, че от началото на войната в ЕС са били запорирани 24,3 млрд. евро, собственост на включените в санкционните списъци. По неговите думи продължава обсъждането как около 200 милиарда евро на Руската централна банка в ЕС да бъдат използвани, за да се получи печалба и тя да бъде насочена в полза на Украйна.

Рейндерс съобщи, че европейските министри на правосъдието са постигнали съгласие за общ подход при прилагането на наложените санкции. Обявяването на нарушаването на санкциите за "европейско престъпление" ще означава, че подобни действия и опитите за заобикалянето на санкциите ще бъдат наказвани по сходен начин в ЕС, поясни той. Това ще позволи да се отнема запорирано имущество при извършването на такова престъпление, посочи еврокомисарят. Рейндерс изрази очакване тези законови промени да бъдат в сила от следващата година и отбеляза, че преговорите с Европейския парламент по този въпрос още не са започнали.

Еврокомисарят съобщи, че е предложил на украинската прокуратура ЕС да помогне в разследването на случая с Каховската ВЕЦ. Той допълни, че ЕС ще съдейства за разследване на този въпрос и от Международния наказателен съд.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания