Отидете към основна версия

4 417 8

Мощен взрив уби 25 деца

  • сомалия-
  • боеприпас-
  • взрив-
  • убити-
  • деца

Експлозията е станала в близост до детска площадка в Южна Сомалия

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Най-малко 27 души са убити и 53 ранени при експлозия на невзривен боеприпас в Южна Сомалия, съобщи Сомалийската национална информационна агенция.

Инцидентът е станал близо до град Корьолей. По-рано агенция Синхуа, позовавайки се на говорителя на местното правителство Абди Ахмед Али, съобщи, че сред загиналите има най-малко 25 деца на възраст от 10 до 15 години. Води се разследване.

Както отбелязва агенцията, все още не е известно откъде е дошъл снарядът. Жител на града каза пред AFP, че експлозията е станала близо до детска площадка. Повечето от жертвите, каза той, са "малки деца, които са загинали на място, след като едно от тях е задействало взривно устройство". Агенцията отбелязва, че в резултат на дейността на терористичната групировка Ал-Шабаб в целия регион има разпръснати невзривени снаряди.

Ал-Шабаб е създадена в Сомалия през 2004 г. От 2008 г. тя извършва терористични атаки. До 2010 г. тя контролира огромни територии, но през лятото на 2011 г. е принудена да напусне Могадишу и да премине към партизанска тактика срещу правителството и неговите съюзници. През февруари 2012 г. един от лидерите на групата обяви, че бойците са се присъединили към терористичната мрежа Ал Кайда. Общият брой на "Аш Шабаб", според различни оценки, е до 10 000 бойци.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини