Отидете към основна версия

3 278 51

Астронавтите на NASA с голямо постижение

  • nasa-
  • астронавти-
  • сащ

Американските астронавти Стивън Боуен и Уди Хобърг успешно инсталираха слънчевия масив iROSA

Снимка: Shutterstock

Американските астронавти Стивън Боуен и Уди Хобърг завършиха космическата си разходка в петък, по време на която успешно инсталираха слънчевия масив iROSA. Процесът можеше да бъде наблюдаван на уебсайта на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА).

Извеждането започна в момента, в който скафандрите преминаха към автономно захранване в 09:25 ч. време в източното крайбрежие на САЩ и продължи 6 часа и 3 минути. По време на работата астронавтите успяха да инсталират, свържат и разположат петия слънчев панел iROSA, който беше доставен по-рано тази година от товарния космически кораб Cargo Dragon на американската компания SpaceX. Както отбелязват в НАСА, новата батерия ще генерира 20 kW повече енергия.

Следващата космическа операция по инсталиране на последната, шеста слънчева батерия е насрочена за 15 юни.

NASA по-рано отбеляза, че съществуващите слънчеви панели на МКС работят добре, но има признаци на износване: някои от тях са инсталирани през 2000 г. Космическата агенция възнамерява да разположи досега шест панела iROSA. Масата на всеки достига почти 340 кг, което ще увеличи мощността на енергийната система на станцията от 160 kW на 215 kW. Две от панелите са монтирани през юни 2021г. Третата и четвъртата бяха монтирани в края на декември 2022 г.

В орбита, освен Боуен и Хобург, в момента дежурят космонавтите на Роскосмос Дмитрий Петелин (специален кореспондент на ТАСС), Сергей Прокопиев, Андрей Федяев, астронавтът на НАСА Франк Рубио и астронавтът от ОАЕ Султан ал-Неяди.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини