Отидете към основна версия

1 114 13

Утре Папа Франциск няма да отслужи неделната литургия

  • папа франциск-
  • операция-
  • проповед

Той претърпя коремна операция

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск няма да се появи пред вярващите по време на традиционната неделна проповед. Това съобщи Серджо Алфиери, лекар от болницата "Агостино Джемели", който е оперирал Папата. „Всички здравословни параметри на болния са нормални, но е по-добре да не се напряга и го помолихме да се откаже проповедта утре“, каза лекарят. Матео Бруни, ръководител на пресслужбата на Светия престол, уточни, че „молитвата ще бъде от частен характер, в отделението“.

86-годишният понтифекс, който претърпя коремна операция в сряда, ще прекара още няколко дни в болницата, "за да се осигури по-добро възстановяване", което е нормално и обикновено отнема от три до пет дни след подобна операции. „Препоръчахме на Папата да прекара целия период на възстановяване в болницата като предпазна мярка и той се съгласи“, добави лекарят. Той също така увери, че Франциск няма проблеми със сърцето.

Лекарят уточни, че настоящата операция няма нищо общо с предишната коремна интервенция направена преди 2 години. Причината за сегашната операция е инцизионна херния.

Тестовете на понтифа показват положителна тенденция, но лекарите препоръчват той да ограничи физическата активност, за да се ускори следоперативното възстановяване.

Неделните проповеди, които обикновено се провеждат на площад Свети Петър, бяха публично прекратени само по време на пандемията. Те обаче бяха провеждани онлайн.

Папа Франциск не участва лично в шествието преди Великден тази година. Тогава прекара пневмония и лекарите не му препоръчват да е на открито. Също през юли 2021 г. Франсис изнесе неделна проповед от болницата, докато се подлагаше на операция на червата.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини