Отидете към основна версия

3 876 4

12 юни е обявен за ден на национален траур в Казахстан (ВИДЕО)

  • казахстан-
  • пожар-
  • загинали-
  • ден на траур

14 души загинаха при пожар в района на Абай

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви 12 юни за ден на национален траур за загиналите при горски пожар в района на Абай. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

"Обявявам този понеделник за ден на национален траур. Ще скърбим с вас, ще помним имената на загиналите. Моля ви да сте силни и да запазите спокойствие. Във всички области ще бъдат взети съответните мерки, независимо дали става въпрос за правоохранителните органи или министерства", каза Токаев по време на срещата със семействата на загиналите в резултат на мащабния пожар в природния резерват Семей Ормани.

По последни данни 14 души са загинали в резултат на пожар в района на Абай. "Това е голяма трагедия за целия ни народ. Бъдете силни в този труден момент. Споделям вашата горчивина от загубата", добави той. Държавният глава възложи на правителството да окаже всякаква подкрепа на семействата на загиналите.

По-рано Министерството на извънредните ситуации на Казахстан съобщи, че площта на горския пожар в района на Абай възлиза на 60 000 хектара. В гасенето на пожара участват около 300 единици техника, около 1500 души и 11 хеликоптера. В град Семей, административен център на региона, е обявено бедствено положение от местен характер.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини