11 Юни, 2023 12:43 3 875 4

12 юни е обявен за ден на национален траур в Казахстан (ВИДЕО)

  • казахстан-
  • пожар-
  • загинали-
  • ден на траур

14 души загинаха при пожар в района на Абай

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви 12 юни за ден на национален траур за загиналите при горски пожар в района на Абай. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

"Обявявам този понеделник за ден на национален траур. Ще скърбим с вас, ще помним имената на загиналите. Моля ви да сте силни и да запазите спокойствие. Във всички области ще бъдат взети съответните мерки, независимо дали става въпрос за правоохранителните органи или министерства", каза Токаев по време на срещата със семействата на загиналите в резултат на мащабния пожар в природния резерват Семей Ормани.

По последни данни 14 души са загинали в резултат на пожар в района на Абай. "Това е голяма трагедия за целия ни народ. Бъдете силни в този труден момент. Споделям вашата горчивина от загубата", добави той. Държавният глава възложи на правителството да окаже всякаква подкрепа на семействата на загиналите.

По-рано Министерството на извънредните ситуации на Казахстан съобщи, че площта на горския пожар в района на Абай възлиза на 60 000 хектара. В гасенето на пожара участват около 300 единици техника, около 1500 души и 11 хеликоптера. В град Семей, административен център на региона, е обявено бедствено положение от местен характер.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Квооо

    8 2 Отговор
    Става с ЮРУША!!!?

    Коментиран от #3

  • 2 За размисъл

    9 3 Отговор
    Сега Казахстан да обяви за виновни всички държави, които не са съпричастни с трагедията. Както и да поиска да им се наложат санкции.

    Бог да прости загиналите и помогне на роднините им.
  • 3 Кво да стане

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Квооо":

    Гръмотевична буря от натовска техника: Дронове за 30 хиляди нокаутираха "Леопарди" за милиони евро (ВИДЕО)

    Коментиран от #4

  • 4 довечера

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кво да стане":

    един 30 санта дрон шта нокатира