Отидете към основна версия

1 433 25

ЕС с голям пакет помощи за Тунис

  • урсула фон дер лaйен-
  • помощ-
  • ес-
  • тунис

Сумата може да достигне 900 млн. EUR

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз е готов да отпусне до 900 млн. EUR за подпомагане на икономиката на Тунис, както и незабавна допълнителна бюджетна помощ от 150 млн. EUR, "след постигане на необходимото споразумение", обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

ЕС е готов да предостави на Тунис и 100 млн. EUR за управление на границите, издирвателни и спасителни дейности, мерки за борба с трафика на хора и връщане на мигранти, за да се справи с миграционния проблем, заяви Фон дер Лайен при посещението си в северноафриканската страна заедно с министър-председателката на Италия Джорджа Мелони и премиера на Нидерландия Марк Рюте.

Фон дер Лайен, министър-председателката на Италия Джорджа Мелони и нидерландският премиер Марк Рюте пристигнаха днес на посещение в Тунис - ключова за възпирането на незаконната имиграция страна, чието икономическо състояние тревожи Европа, предаде Франс прес. Тримата бяха посрещнати от министър-председателката на Тунис Наджла Буден, преди да се срещнат с президента Каис Сайед. Медиите няма да имат пряк достъп до срещите. Очакват се обаче изявления на тримата лидери от президентския дворец.

Преди пристигането им от Брюксел обясниха, че целта на посещението е да се обсъди "споразумение за сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и миграцията".

Тунис поражда безпокойство в Европа, и особено в Италия, поради икономическите трудности, които преживява, и риска от ускоряване на миграцията от нейните брегове.

Снощи, при изненадващо посещение в Сфакс - втория по големина град в Тунис, откъдето от началото на 2023 г. са поели към Европа повечето нелегални емигранти, Сайед заяви, че отказва страната му да бъде "пазител на границите на Европа".

В четвъртък страните от ЕС постигнаха с усилия споразумение за правото на убежище, което предвижда връщането на отхвърлените лица, търсещи убежище, в страната им на произход или в транзитна страна, смятана за безопасна.

Туниският форум за икономически и социални права, който следи въпросите на миграцията, осъди в изявление европейското посещение като "изнудване" и "пазарлък" за отпускане на пари на Тунис в замяна на по-строг граничен контрол.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Свързани новини