Отидете към основна версия

2 092 35

Лукашенко: Беларус няма да се колебае да използва ядрено оръжие

  • лукашенко-
  • беларус-
  • русия-
  • ядрено оръжие

Той посочи, че разполагането на руски тактически ядрени оръжия на територията на страната му ще служи като средство за възпиране срещу потенциални агресори

Източник: БГНЕС

Според информация от БелТА и "Ройтерс", беларуският президент, Александър Лукашенко, заяви, че Беларус няма да се колебае да използва ядрено оръжие в случай на агресия срещу страната. Той уточни, че не Русия, а самата Беларус поиска разполагането на тактически ядрени оръжия на своята територия. Лукашенко посочи, че разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус ще служи като средство за възпиране срещу потенциални агресори и няма да се колебае да го използва, ако е необходимо, пише news.bg.

Тези коментари на Лукашенко се появиха след като руският президент, Владимир Путин, обяви, че руските ядрени оръжия ще бъдат разположени в Беларус около 7 или 8 юли, след като бъдат подготвени специални складове за тях. През март Путин съобщи, че по искане на Беларус, Русия ще разположи свои тактически ядрени оръжия в страната, подобно на САЩ, които вече разполагат със свои ядрени оръжия върху територията на своите съюзници.

Москва също така предостави на Беларус тактически ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие, и помогна на Минск да модернизира своите военни самолети, за да могат да носят специализирано въоръжение. Беларуските ракетни екипажи и пилоти също бяха обучени в Русия.

Беларус е тeсен съюзник на Русия и позволи на президента, Владимир Путин, да използва територията на страната като база за нахлуване на руски сили в Украйна на 24 февруари.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: