Отидете към основна версия

1 337 11

Египет иска да кандидатства за членство в БРИКС

  • египет-
  • брикс-
  • кандидатура-
  • икономика

Блокът на нововъзникващите икономики, в който в момента са членове Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка

Източник: Shutterstock

По информация на Анадолска агенция, Египет иска да кандидатства за членство в БРИКС - блока на нововъзникващите икономики, в който в момента са членове Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Руският посланик в Египет, Георги Борисенко, заяви, че Египет е изразил интереса си към членството в БРИКС поради инициативата на групата за максимално разширяване на търговията чрез използване на алтернативни валути, както и създаването на обща валута. Кайро е силно заинтересовано от тези инициативи.

По думите на Борисенко, Египет желае да развива търговско-икономическото си сътрудничество с Русия, и в момента се изграждат нови механизми за взаимни разплащания в търговските операции между двете страни. Властите в Египет все още не са коментирали изявлението, предаде news.bg.

Египет взема участие в разширените преговори в рамките на блока, известен като "приятели на БРИКС", който включва и други държави като Аржентина, Бангладеш, Габон, Демократична република Конго, Индонезия, Иран, Казахстан, Коморските острови, Куба, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.

Свързани новини