Отидете към основна версия

1 907 43

Над 60 страни се събират на конференция за възстановяването на Украйна в Лондон

  • украйна-
  • възстановяване-
  • конференция-
  • лондон

Срещата ще бъде следващата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висши представители от повече от 60 страни, както и неколкостотин ръководители на големи световни компании, се очаква да участват следващата седмица във втората международна конференция за възстановяване на Украйна в Лондон, съобщи британското правителство, цитирано от Франс прес.

"Възстановяването на икономиката на Украйна е също толкова важно, колкото и военната ѝ стратегия", се очаква да каже британския премиер Риши Сунак при откриването на форума, който ще се състои в британската столица в на 21 и 22 юни.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се включи в събитието чрез видеоконферентна връзка.

"Храбростта на Украйна на бойното поле трябва да върви ръка за ръка с вижданията на частния сектор за подпомагане на възстановяването на страната", се очаква да заяви британският лидер - поддръжник на Киев от самото началото, се казва в комюнике от "Даунинг стрийт".

Предстоящата конференция, в която ще участват също неправителствени организации, е втората, организирана от началото на войната. Първата беше свикана миналата година в Лугано, Швейцария.

Сред политическите лидери, които се очаква да присъстват, са председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и френското външна министърка Катрин Колона.

Повече от година след началото на войната Световната банка оцени на 14 милиарда долара непосредствените нужди на Украйна за възстановяване на щетите, причинени от боевете. Изправянето на украинската икономика на крака обаче ще струва 441 млрд. долара, сочи направено неотдавна проучване на Световната банка, ООН, Европейския съюз и украинското правителство. Тази цифра ще се увеличава с продължаването на конфликта.

Целта на конференцията е наред с големите международни финансови институции да мобилизира и частния сектор.

На конференцията Великобритания ще представи инициативи в областта на технологиите и зелената енергия за улесняване на сътрудничеството между украинските и британските компании.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: