Отидете към основна версия

2 295 68

За "екстремизъм": Ще пратят Навални за 30 години в колония?

  • алексей навални-
  • русия-
  • владимир путин-
  • съд-
  • присъда-
  • корупция-
  • затвор-
  • екстремизъм-
  • колония

За първи път съдят Навални за политическата му дейност

Снимка: БГНЕС/ EPA

На 19 юни започва нов съдебен процес срещу руския опозиционен политик Алексей Навални по няколко различни обвинение, в това число и за „екстремизъм“. Делото ще се води в наказателната колония във Владимировска област, където критикът на режима в Кремъл излежава 9-годишна присъда за злоупотреби със средства и за неуважения към съда.

По думите на самия Навални сега той може да получи до 30 години затвор. Сътрудниците му също очакват тежка присъда. "Смятаме, че процесът ще протече сравнително бързо, а Навални може да получи някаква невъобразима присъда от порядъка на 30 години", заяви за ДВ говорителката му Кира Ярмиш.

"За първи път съдят Навални за политическата му дейност“

Леонид Волков от екипа на Навални припомня значимостта на делото, която обуславя и очакваната сурова присъда: "За първи път Навални е съден за политическата си дейност“, казва той. "Досега Кремъл се опитваше да представи Навални за мошеник, който е откраднал цяла гора, цялата поща и всички дарения. Но новото дело е чисто политическо – ще бъде съден за цялата си политическа дейност, която Кремъл със задна дата, от 2011 година насам, обявява за екстремистка", посочва Волков.

Сътрудниците на Навални смятат новото дело за напълно изфабрикувано и ще се опитат да направят така, че целият свят да научи за това. “Ще организираме протести“, казва Кира Ярмиш.

Руските власти правят всичко възможно, за да не се шуми около този процес, защото „нямат доказателства“, посочва още говорителката на Алексей Навални. В тази връзка тя припомня, че предварителното изслушване първоначално бе отложено за 6 юни, а след това беше променено мястото му, както и това на самия съдебен процес – от Московския градски съд в наказателната колония, където е задържан опозиционният политик.

Без журналисти в съдебната зала

На първото заседание на 19 юни в залата трябваше да присъстват и представители на медиите. Но говорител на Московския градски съд заяви на 16 юни пред "Медиазона", че нито един журналист няма да бъде допуснат в залата в Наказателна колония № 6, където ще се проведе процесът. Те ще могат да следят заседанието от отделна стая. Така беше и на предишния процес срещу Навални, но прякото излъчване беше прекъсвано периодично, а преди заключителните думи на подсъдимия предаването направо беше прекратено.

За новото дело срещу Навални са събрани 196 тома материали. Общо опозиционерът е обвинен в нарушаване на седем члена от Наказателния кодекс, сред които организиране на екстремистка група (неговата Фондация за борба с корупцията бе обявена за "екстремистка организация" още през 2021 г.), за публични призиви към екстремизъм, за реабилитиране на нацизма и за въвличане на непълнолетни в действия, опасни за живота им (участие в митинги).

ЕСПЧ: животът на Навални е бил застрашен

В деня, в който в наказателна колония във Владимирска област се провеждаха предварителните изслушвания по новото дело срещу Навални, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург обяви решението си по иск, подаден от адвокатите на Навални през август 2020 година – за отказа на руските власти да разследват отравянето на опозиционния политик през 2020 година.

Съдът установи нарушение на правото на живот по смисъла на Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи и постанови Русия да плати на Алексей Навални 40 000 евро като обезщетение за морални вреди.

Но тъй като Русия не признава юрисдикцията на ЕСПЧ и неговите решения, тя няма да изпълни нищо от това. На практика с решението си съдът призна, че животът на Алексей Навални е бил сериозно застрашен, а вината за това е на Руската федерация.

Автор: Кирил Букетов

Поставете оценка:
Оценка 2 от 67 гласа.

Свързани новини

  • Лоши новини за Навални

    Руският апелативен съд потвърди наложената на опозиционния лидер Алексей Навални присъда за екстремизъм, като отхвърли аргументите на защитата, обжалв ...
    26.09.2023
    5 137
    36
  • Не е само Навални: политическите затворници в Русия са много

    Алексей Навални Навални вероятно е най-известното лице на руската опозиция. Оценките за него обаче са противоречиви, тъй като мнозина го смятат за ...
    07.08.2023
    2 243
    26
  • Още 20 години затвор за Навални

    Държавният обвинител е поискал днес от съда присъда от 20 години затвор за Алексей Навални по време на процеса при закрити врата срещу него по обвинен ...
    20.07.2023
    3 323
    55
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания