Отидете към основна версия

5 752 73

Украйна обвини Унгария, че не ѝ дава достъп до украински военнопленници

  • украйна-
  • унгария-
  • военнопленници-
  • достъп-
  • обвинения

Прехвърлени в Унгария от Русия

Украйна обвинява Унгария, че пречи на достъпа ѝ до група украински военнопленници, които бяха прехвърлени в Унгария от Русия с посредничеството на Руската православна църква, без знанието на украинските власти, съобщи "Франс прес".

Олег Николенко, говорител на украинското министерство на външните работи, заяви във "Фейсбук", че всички опити на украинските дипломати през последните дни да установят пряк контакт с тези украински граждани са провалени. 11 украинци бяха прехвърлени в Унгария на 8 юни и са били поставени в изолация, нямат достъп до открити източници на информация и комуникацията им с близките се осъществява в присъствието на трети лица, подчертава Николенко.

Според говорителя, подобни действия от страна на Унгария, която поддържа контакти с Кремъл, могат да бъдат определени като нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Киев е отправил ново искане към унгарското правителство да осигури на украинския консул незабавен достъп до военнопленниците, за да може да оцени тяхното физическо и психологическо състояние, да им разясни техните права и да им предостави спешна консулска помощ.

Групата военнопленници е от Закарпатието - регион в Западна Украйна, където живее голяма унгарска общност. Прехвърлянето им в Унгария беше обявено от Руската православна църква, като тя действаше като посредник. Властите в Киев изразиха съжаление, че не участваха в преговорния процес.

Унгария отрича, че е пречила на достъпа, и заявява, че е действала в съответствие с международното право и практика, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: