Отидете към основна версия

2 536 16

САЩ: "Не искам да преподават на децата ми сексуални теми"

  • библия-
  • юта-
  • сащ-
  • книга-
  • деца-
  • училище-
  • порнография-
  • секс-
  • литература

От училищния съвет смятат, че това не е подходящо съдържание за малки деца и тийнейджъри

Снимка: Shutterstock

Библията няма специален статут в САЩ - дори и в най-религиозните щати като Юта например. Сега комисията, която отговаря за разпространението на книги в едно училище в щата, иска да премахне Библията от библиотеката на учебното заведение. Според говорителя на училищния инспекторат Крис Уилямс "това е подходящото решение за ученици в гимназиална възраст".

Причината, поради която е взето това решение - вулгарностите и сцените на насилие, които са описани в Библията. От училищния съвет смятат, че това не е подходящо съдържание за малки деца и тийнейджъри.

Библията - порнографска и вулгарна?

Забраната на Библията именно в Юта, където повече от половината население са религиозни мормони, звучи като сатирична новина. Факт е и това, че оплакването, подадено срещу използването на Библията в училище, е пълно със саркастични коментари.

През миналата година в щата Юта беше приет закон, който забранява "порнографско" и "неприлично" съдържание да бъде преподавано в училище. Настоящото оплакване пък обръща внимание на факта, че ако този закон трябва да бъде приложен правилно, Библията със сигурност ще попадне в юрисдикцията му. За доказателство анонимните податели на сигнала прилагат и десетки страници с цитати от Библията. А това убеждава комитета, от който зависи решението, в правотата им. "Опитваме се да правим всичко нужно, за да спазваме закона за чувствителните теми в училищата”, казва говорителят Уилямс.

Организирана борба срещу "неподходящата" литература

Практиката някои книги да се обявяват като неподходящи за деца и да се забранява преподаването им в училище не е нищо ново в САЩ. Досега обаче винаги е ставало дума за книги с предполагаемо порнографско съдържание или вулгарен език. В последно време най-често се забранява преподаването на книги, в които се говори за различна сексуална ориентация.

Каталина Стъб от организацията "Майки за свобода" смята, че така е редно. "Не искам да учат децата ми за интерсексуалните семейства или транссексуални хора или въобще нищо сексуално. Искам да ги учат на наука", казва тя. Стъб е председателка на "Ултраконсервативно движение" - организация, която постига редица успехи в забраняването на най-различни книги, за които смятат, че "сексуализират" децата.

Става ли дума изобщо за децата?

Активисти от ЛГБТИ-общността смятат, че мотивите на консервативната организация са съвсем други. "Забраняването на книги не е нова тактика. Става дума за изтриването на историята и културата ни. А когато младите хора нямат достъп до книги, за които да усещат, че ги представят и с които да се идентифицират, те се чувстват изолирани", казва Девън Ойеда от Националния център за равни права на транс хората.

През предходната учебна година са регистрирани повече от 2500 случая на забранени книги в училища - най-вече в консервативните щати като Тексас, Флорида и Юта. С оглед на предстоящите президентски избори през следващата година Републиканската партия навярно ще се съсредоточи върху това още повече.

На някои места обаче настроенията са съвсем различни. Според активиста против цензурата Крис Финан това движение има все повече опозиция. "Причината е, че другата страна просто преекспонира ситуацията. И това ядосва хората, които се активизират". Сега тези хора организират свои клубове за четене на забранените книги, обяснява Финан.

Автор: Катрин Бранд (ВДР)

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.

Свързани новини