Отидете към основна версия

3 852 116

Зеленски: Контраофанзивата на Украйна не е сцена от холивудски филм

  • украйна-
  • зеленски-
  • контраофанзива-
  • война-
  • русия-
  • интервю

"Украинските сили напредват, въпреки че това става бавно"

Източник: БГНЕС

В интервюто с журналистката Ялда Хаким от "Би Би Си", президентът на Украйна, Володимир Зеленски, подчерта, че контраофанзивата на Украйна в завзетите от Русия територии не е сцена от холивудски филм и изрази убеждението си, че украинските сили напредват, въпреки че това става бавно на бойното поле.

Той заяви, че някои хора очакват бързи резултати, като в холивудски екшън, но посочи, че в тази война става въпрос за човешки животи и ситуацията е по-сложна. В последните две седмици украинските сили са успели да освободят осем села в южната част на страната.

Зеленски поясни, че контраофанзивата не протича гладко, тъй като руските военни са минирали около 200 000 квадратни километра от украинската територия. Той подчерта отново необходимостта от членство на Украйна в НАТО и призова алианса да предостави гаранции за сигурността на страната.

Въпреки това, генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, подчерта, че планове за членство на Украйна в алианса не са на дневен ред за предстоящата среща на върха в Литва следващия месец.

В интервюто Зеленски сподели и визията си за възстановяването на Украйна след разрушенията, причинени от руската инвазия. Той подчерта важността на бързото настаняване на хората, останали без домове от бомбардировките, възстановяването на разрушения язовир "Каховка" и децентрализацията на енергийната система, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: