Отидете към основна версия

1 029 8

От началото на войната над 3,7 милиона украински бежанци са влезли в Румъния

  • румъния-
  • украйна-
  • украинци-
  • бежанци-
  • война

Около 94 000 все още се намират в страната

Източник: Shutterstock

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) представи нова комуникационна кампания в Румъния, фокусирана върху украинските бежанци в страната с цел да насърчи тяхното социално включване и приобщаване, съобщава Аджерпрес.

Съобщението на ВКБООН описва кампанията с наименованието "Роден в Украйна. Преоткрил надеждата в Румъния", която започва от безпрецедентната солидарност, показана от румънците към украинските бежанци, и се стреми да покаже техния живот в Румъния и начините, по които бежанците допринасят за обществото чрез своите знания и умения.

Кампанията ще се провежда в социалните мрежи, медиите и чрез открити съобщения, като ще представи постигнатото до момента в мобилизацията за подкрепа на бежанците, с акцент върху следващите стъпки, базирани на хуманитарния дух и солидарността на румънския народ, предаде БТА.

От началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 година над 3,7 милиона бежанци са преминали границите на Украйна и Молдова, пристигайки в Румъния. На 30 юни 2023 година около 94 000 украински бежанци остават регистрирани в Румъния, докато мнозинството заминава за други страни. Според данните на Комисариата, около 6,3 милиона бежанци са напуснали Украйна и са приети в Европа и на други места.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: