Тема: Украйна

4 Юли, 2023 16:06 1 028 8

От началото на войната над 3,7 милиона украински бежанци са влезли в Румъния

  • румъния-
  • украйна-
  • украинци-
  • бежанци-
  • война

Около 94 000 все още се намират в страната

От началото на войната над 3,7 милиона украински бежанци са влезли в Румъния - 1
Източник: Shutterstock

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) представи нова комуникационна кампания в Румъния, фокусирана върху украинските бежанци в страната с цел да насърчи тяхното социално включване и приобщаване, съобщава Аджерпрес.

Съобщението на ВКБООН описва кампанията с наименованието "Роден в Украйна. Преоткрил надеждата в Румъния", която започва от безпрецедентната солидарност, показана от румънците към украинските бежанци, и се стреми да покаже техния живот в Румъния и начините, по които бежанците допринасят за обществото чрез своите знания и умения.

Още новини от Украйна

Кампанията ще се провежда в социалните мрежи, медиите и чрез открити съобщения, като ще представи постигнатото до момента в мобилизацията за подкрепа на бежанците, с акцент върху следващите стъпки, базирани на хуманитарния дух и солидарността на румънския народ, предаде БТА.

От началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 година над 3,7 милиона бежанци са преминали границите на Украйна и Молдова, пристигайки в Румъния. На 30 юни 2023 година около 94 000 украински бежанци остават регистрирани в Румъния, докато мнозинството заминава за други страни. Според данните на Комисариата, около 6,3 милиона бежанци са напуснали Украйна и са приети в Европа и на други места.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    7 2 Отговор
    И 5 милиона са влезли в Русия, своята родина.
  • 2 Ал Тъпоне

    5 1 Отговор
    Те и в България влязоха доста, но бързичко излязоха подобно на над два милиона българи за последните 30-тина години.
  • 3 явно не ги насища мамалигата та къде са

    3 0 Отговор
    другите моми партизанки най вече?!
    3,7 милиона украински бежанци са влезли в Румъния a Около 94 000 все още се намират в страната
  • 4 Възможности

    1 0 Отговор
    Могат да поемат още три
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фактъ

    4 0 Отговор
    Вече и българите ще емигрираме в Румъния . И гастарбайтери ще им ставаме . Като отидох там , направо потънах в земята от срам . Нашите градове в сравнение с техните са като гета. Болно ми е , колко сме изостанали от тях .
  • 7 Калпазанин

    3 0 Отговор
    Украинци или украинки, тез дето могат да носят пушка да им дават по една и обратно за контрата
  • 8 Баце,

    1 0 Отговор
    Над 6 млн. украйнци въснали в ЕС. Около 4 млн. в Русия. Около 8-9 млн. в новите републики. Общо с утилизираните на фронта станаха към 20 млн. Преди около седмица имаше статия как продължават да бягат по 15000 украинци на ден само в Румъния.
    Че то колко хора останаха в Украйна бе?
Новини по държави: