Отидете към основна версия

2 545 34

Може да има радиоактивно изтичане в Запорожката АЕЦ

  • запорожка аец-
  • радиация-
  • атомна централа-
  • запорожие-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • взрив

Западни издания се допитват до експерти за възможните последици от евентуален взрив

Снимка: БГНЕС/ EPA

През последните дни Украйна и Русия си размениха множество обвинения в подготвянето на нападение срещу Запорожката АЕЦ, което предизвика сериозно напрежение сред международната общност. Много западни издания днес засягат темата за последиците от евентуално взривяване на съоръжението и възможните мащаби на ядрено замърсяване, пише БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски отново заяви, че Русия може би планира да "симулира атака" срещу Запорожката АЕЦ, като по думите му руските войски са поставили "предмети, наподобяващи експлозиви" на покривите на постройки в обекта, пише британският в. "Гардиън".

Зеленски посочи, че по информация на украинското разузнаване предметите са били разположени на покрива на няколко енергоблока на централата, която в момента е под руски контрол.

Той предупреди, че Русия планира да "симулира атака" срещу Запорожката АЕЦ. "Но във всеки случай светът вижда и не може да не види, че единственият източник на опасност за Запръжката АЕЦ е Русия. И никой друг", каза украинският държавен глава.

Зеленски и украинските военни не предоставиха никакви доказателства за твърденията си, отбелязва в. "Гардиън".

Вчера Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че нейните експерти, базирани в централата, не са забелязали никакви признаци за мини или експлозиви, но се нуждаят от по-широк достъп, за да се уверят в това, припомня британското издание. "По-конкретно трябва да бъде осигурен достъп до покривите на реакторните блокове 3 и 4, както и до части от турбинните зали и някои части от охладителната система на централата", се уточнява в изявление на международната организация.

Макар че според бивши служители на централата реакторите трудно биха могли да бъдат повредени, малкото водохранилище за охлаждане е уязвимо при експлозия, която може да предизвика частично радиоактивно изтичане, сравнимо с аварията в атомната електроцентрала "Три майл айлънд" в САЩ през 1979 г., пише "Гардиън".

Олексий Ковиньов, бивш старши инженер в Запорожката АЕЦ, заяви, че при този сценарий радиацията ще бъде локализирана в по-голямата си част, но добави, че може да има радиоактивно изтичане, ако се отворят вентилационните канали.

Зеленски предположи, че евентуална експлозия в Запорожката АЕЦ би се равнявала на избухването на "шест Чернобилa", пише американското сп. "Форбс".

По официални данни при аварията в Чернобил през 1986 г. са загинали само 42 души, но ООН и други организации изчислиха, че броят на жертвите на радиационното облъчване е бил 4000 и дори повече, припомня изданието.

Според някои експерти при евентуален взрив в Запорожката АЕЦ ядреното замърсяване ще бъде значително по-малко от това в Чернобил, което засегна около 150 000 квадратни километра в Беларус, Русия и Украйна, включително и около 500 квадратни километра северно от централата в Чернобил, посочва "Форбс".

Джеймс Актън, съдиректор на Програмата за ядрена политика към Фондацията за международен мир "Карнеги", заяви пред Си Ен Ен, че евентуална ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ най-вероятно ще доведе до поражения, сходни с тези от аварията в АЕЦ "Фукушима" от 2011 година. Тогава най-засегната беше територията в радиус от 30 километра от централата.

Според Актън една ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ най-вероятно ще бъде ограничена до "локална авария", която ще засегне територията с радиус от 10 до 20 километра около съоръжението поради подобрената конструкция, осигуряваща безопасност, пише американското списание.

Проф. Майкъл Кларк, гост-преподавател в Кралския колеж в Лондон смята, че ако реакторите на Запорожката АЕЦ бъдат взривени, "това ще доведе до нещо подобно на Чернобил през 1986 г.", пише британският "Ивнинг стандард" .

"Въпреки че всички реактори са изключени и не работят, в тях все още има горивни пръти, които трябва да се охлаждат", каза той.

"Ако бъдат взривени, това пак ще причини щети и те вероятно ще прегреят, дори и в пасивно състояние, така че ще има ядрено замърсяване. И след това всичко ще зависи от посоката на вятъра. Той може да вее към Русия, но също така може да духа и в западна посока, към Западна Европа", каза още експертът.

"Достигнахме точката на най-голям страх. Но дали са достатъчно луди, за да го направят? Да, луди са", заключи проф. Кларк.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: