Отидете към основна версия

1 853 39

10 юли 1940 г.: Третият райх атакува Британия

  • битката за британия-
  • третия райх-
  • бомбардировки

Основната цел на германските сили е да унищожат британската военновъздушна отбрана

Снимка: Shutterstock

На 10 юли 1940 г. германското Луфтвафе започва бомбардировки над Великобритания, което поставя началото на Битката за Британия.

Бомбардировките продължават над големи пристанища и градове в Обединеното кралство в продължение на 3 месеца.

Във Великобритания още през юни 1940 г. атмосферата предизвиква безпокойство. В допълнение към поражението във Франция, британците се провалиха в опита си да защитят Норвегия от германско нашествие. Това доведе до оставката на Невил Чембърлейн като министър-председател и избора на Уинстън Чърчил.

Премиерът Уинстън Чърчил произнася много запомнящи се речи по време на Втората световна война, но едно от изреченията е прочутата му реч, в която използва думите "Никога в областта на човешките конфликти толкова много не е било дължимо от толкова много хора на толкова малко", отнасящи се до съюзническите пилоти, които се сражават срещу германските пилоти в битката за Великобритания.

Основната цел на германските сили е да унищожат британската военновъздушна отбрана, да нанесат поражения на индустрията и инфраструктурата на страната, да подкопаят морала на населението и по този начин да принудят Великобритания да се предаде или съгласи на мирно споразумение по договаряне. При евентуално постигане на превъзходство във въздушната кампания, Хитлер планира операция „Морски лъв“ - нашествие във Великобритания по море и въздух.

Кралските военновъздушни сили обаче успяват да отблъскнат атаките и в крайна сметка Луфтвафе не разбива защитата им. Загубите на самолети и авиатори от немска страна са значително по-големи и „Морски лъв“ се отлага. Така първата голяма военна кампания, водена изцяло от военновъздушни сили, завършва с неуспех за Третия райх и се счита за една от повратните точки във войната.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: