Отидете към основна версия

821 12

Франция одобри значително увеличение на военните разходи заради войната в Украйна

  • франция-
  • парламент-
  • разходи-
  • отбрана-
  • война-
  • украйна

И бързо нарастващите глобални заплахи

Източник: БГНЕС

Франция одобри увеличение от милиарди евро на военните разходи заради войната на Русия в Украйна и бързо нарастващите глобални заплахи, зааяви Асошиейтед прес.

Президентът Еманюел Макрон настояваше за по-голям бюджет, в който ще бъдат заложени 413 милиарда евро, което е най-значителното увеличение на разходите от половин век насам.

С тези средства ще се модернизира ядреният арсенал на Франция, ще се увеличат разходите за разузнаване и ще се разработят повече дистанционно управляеми оръжия.

Новият военен план включва удвояване на броя на военните от запаса и засилване на киберзащитата, както и увеличаване на капацитета за производство на оръжия както за подпомагане на Украйна, така и за адекватно снабдяване на френската армия.

Новият бюджет за периода 2024-2030 г. е с повече от една трета по-висок от последния план за военни разходи от 295 млрд. евро за 2019-2025 г.

Законопроектът получи вчера окончателно одобрение от разделеното Национално събрание, долната камара на парламента, с 244-37 гласа, а днес беше одобрен от ръководения от консерваторите Сенат с 313 гласа срещу 17.

Центристкият алианс на Макрон няма мнозинство в двете камари на парламента, но военните отдавна се оплакват от свиването на разходите за въоръжените сили, докато консервативните и крайнодесните партии са склонни да подкрепят инвестициите в отбраната, предаде БТА.

Предвижда се Макрон да разговаря с представители на отбраната по-късно днес, в навечерието на празненствата по случай Деня на Бастилията, които включват голям парад в Париж, на който ще бъдат показани войски, военни самолети и военно оборудване.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: