Отидете към основна версия

1 729 14

Майк Пенс и Тим Скот защитиха подкрепата за Украйна на консервативен форум в Айова

  • майк пенс-
  • тим скот-
  • айова-
  • украйна-
  • война-
  • президент-
  • избори

Претендентите за номинацията на Републиканската партия за Белия дом се оказаха принудени да обяснят подкрепата си за Киев пред една скептична аудитория

Майк Пенс, Снимка: БГНЕС

Претендентите за номинацията на Републиканската партия за Белия дом, участващи във форум на евангелистката общност в щата Айова, обичайно посветен на социални въпроси, се оказаха принудени да обяснят подкрепата си за Украйна във войната ѝ с Русия пред една скептична аудитория, предаде Ройтерс.

Форумът в Де Мойн, спонсориран от влиятелната в Айова евангелистка организацията "Семеен лидер", е традиционна спирка за участниците в кандидатпрезидентската кампания на републиканците, които искат да подобрят имиджа си в щата. В Айова ще се състои първата надпревара за определяне на партийния кандидат, който се ще изправи срещу президента демократ Джо Байдън през 2024 г.

Някои от най-трудните въпроси, с които се сблъскаха кандидатите, не бяха свързани със социални проблеми като противопоставянето на абортите и правата на транссексуалните, а по-скоро с външната политика.

Насърчавани от модератора Тъкър Карлсън, бивш водещ в телевизия "Фокс нюз", да обосноват позициите си, бившият вицепрезидент Майк Пенс и американският сенатор от Южна Каролина Тим Скот заявиха, че за САЩ остава жизненоважно да дадат отпор на руската агресия. САЩ предоставиха на Украйна оръжия за милиарди долари след руската инвазия през февруари 2022 г., припомня Ройтерс.

"Трябва да ви кажа, че ако Владимир Путин превземе Украйна, не се съмнявам, че руските военни ще пресекат границата на страна от НАТО, която нашите въоръжени сили ще трябва да защитават", заяви каза Пенс, говорейки за руския президент.

Пенс изглеждаше видимо разочарован от твърденията на Карлсън, че САЩ нямат национални интереси във войната в Украйна.

Скот също защити помощта за Украйна. Всичко, което правим за обезсилване на руската армия, е за Америка, каза той.

Бившият президент Доналд Тръмп - водещ претендент за номинацията на рубликанците - пропусна форума и ще проведе свое собствена предизборна среща там следващата седмица. Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който се нарежда втори в допитванията, обаче беше там.

По-рано тази година Десантис допусна, че войната е просто "териториален спор", но после се отказа от думите си и нарече Путин "военнопрестъпник". Вчера той се опита да докаже, че правителството на Байдън не е направило достатъчно, за да дефинира американските интереси, заложени на карта в Украйна.

Те водят политика на празния чек, без да ни казват кога сме постигнали целта си", каза Десантис. Крайната цел за САЩ трябва да е "устойчив мир в Европа", подчерта той, без да посочи как ще се постигне това.

За разлика от него предприемачът Вивек Рамасвами призова за незабавно прекратяване на войната и за това Русия да запази териториалните си придобивки.

Повечето от присъстващите изглежда бяха на мнението на Карлсън, че САЩ трябва да наложат незабавно примирие в Украйна и повечето замълчаха, когато Пенс и Скот не се съгласиха с тях.

Тръмп разкритикува остро вчера подкрепата на САЩ, обвинявайки Байдън, че се е включил в "безразсъдна ескалация" в Украйна, мобилизирайки 3000 резервисти от американската армия.

Претендентите републиканци, които обещаха да подкрепят Украйна - включително Пенс, Скот и бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли, която също говори на форума, не успяват да наберат скорост в социологическите проучвания.

Допитване на Ройтерс/Ипсос миналия месец показа, че 56% от републиканците подкрепят американските доставки на оръжие за Украйна, при 65% от американците като цяло.

Карлсън засегна също въпроса за ролята на Пенс при утвърждаването на изборните резултати през 2020 г. в Конгреса на САЩ. Пенс защити действията си и отправи критики към Тръмп. "Думите на президента Тръмп в онзи ден бяха необмислени. Смятам, че историята ще му потърси отговорност". След това негово изказване обаче не се чуха аплодисменти.

Надпреварата за номинацията в Айова е насрочена за 15 януари догодина. В последните години изборите в щата печелят кандидатите, получили силна подкрепа от страна на евангелистите, припомня Ройтерс.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.

Свързани новини