Last news in Fakti

15 Юли, 2023 07:37 1 724 14

Майк Пенс и Тим Скот защитиха подкрепата за Украйна на консервативен форум в Айова

  • майк пенс-
  • тим скот-
  • айова-
  • украйна-
  • война-
  • президент-
  • избори

Претендентите за номинацията на Републиканската партия за Белия дом се оказаха принудени да обяснят подкрепата си за Киев пред една скептична аудитория

Майк Пенс и Тим Скот защитиха подкрепата за Украйна на консервативен форум в Айова - 1
Майк Пенс, Снимка: БГНЕС

Претендентите за номинацията на Републиканската партия за Белия дом, участващи във форум на евангелистката общност в щата Айова, обичайно посветен на социални въпроси, се оказаха принудени да обяснят подкрепата си за Украйна във войната ѝ с Русия пред една скептична аудитория, предаде Ройтерс.

Форумът в Де Мойн, спонсориран от влиятелната в Айова евангелистка организацията "Семеен лидер", е традиционна спирка за участниците в кандидатпрезидентската кампания на републиканците, които искат да подобрят имиджа си в щата. В Айова ще се състои първата надпревара за определяне на партийния кандидат, който се ще изправи срещу президента демократ Джо Байдън през 2024 г.

Някои от най-трудните въпроси, с които се сблъскаха кандидатите, не бяха свързани със социални проблеми като противопоставянето на абортите и правата на транссексуалните, а по-скоро с външната политика.

Насърчавани от модератора Тъкър Карлсън, бивш водещ в телевизия "Фокс нюз", да обосноват позициите си, бившият вицепрезидент Майк Пенс и американският сенатор от Южна Каролина Тим Скот заявиха, че за САЩ остава жизненоважно да дадат отпор на руската агресия. САЩ предоставиха на Украйна оръжия за милиарди долари след руската инвазия през февруари 2022 г., припомня Ройтерс.

"Трябва да ви кажа, че ако Владимир Путин превземе Украйна, не се съмнявам, че руските военни ще пресекат границата на страна от НАТО, която нашите въоръжени сили ще трябва да защитават", заяви каза Пенс, говорейки за руския президент.

Пенс изглеждаше видимо разочарован от твърденията на Карлсън, че САЩ нямат национални интереси във войната в Украйна.

Скот също защити помощта за Украйна. Всичко, което правим за обезсилване на руската армия, е за Америка, каза той.

Бившият президент Доналд Тръмп - водещ претендент за номинацията на рубликанците - пропусна форума и ще проведе свое собствена предизборна среща там следващата седмица. Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който се нарежда втори в допитванията, обаче беше там.

По-рано тази година Десантис допусна, че войната е просто "териториален спор", но после се отказа от думите си и нарече Путин "военнопрестъпник". Вчера той се опита да докаже, че правителството на Байдън не е направило достатъчно, за да дефинира американските интереси, заложени на карта в Украйна.

Те водят политика на празния чек, без да ни казват кога сме постигнали целта си", каза Десантис. Крайната цел за САЩ трябва да е "устойчив мир в Европа", подчерта той, без да посочи как ще се постигне това.

За разлика от него предприемачът Вивек Рамасвами призова за незабавно прекратяване на войната и за това Русия да запази териториалните си придобивки.

Повечето от присъстващите изглежда бяха на мнението на Карлсън, че САЩ трябва да наложат незабавно примирие в Украйна и повечето замълчаха, когато Пенс и Скот не се съгласиха с тях.

Тръмп разкритикува остро вчера подкрепата на САЩ, обвинявайки Байдън, че се е включил в "безразсъдна ескалация" в Украйна, мобилизирайки 3000 резервисти от американската армия.

Претендентите републиканци, които обещаха да подкрепят Украйна - включително Пенс, Скот и бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли, която също говори на форума, не успяват да наберат скорост в социологическите проучвания.

Допитване на Ройтерс/Ипсос миналия месец показа, че 56% от републиканците подкрепят американските доставки на оръжие за Украйна, при 65% от американците като цяло.

Карлсън засегна също въпроса за ролята на Пенс при утвърждаването на изборните резултати през 2020 г. в Конгреса на САЩ. Пенс защити действията си и отправи критики към Тръмп. "Думите на президента Тръмп в онзи ден бяха необмислени. Смятам, че историята ще му потърси отговорност". След това негово изказване обаче не се чуха аплодисменти.

Надпреварата за номинацията в Айова е насрочена за 15 януари догодина. В последните години изборите в щата печелят кандидатите, получили силна подкрепа от страна на евангелистите, припомня Ройтерс.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майк Пенс

    26 5 Отговор
    е предател като Киро и Кокора
  • 2 Беез сантименти

    23 4 Отговор
    Лошо се пише на Украйна щом по политическите върхове на САЩ се водят такива дискусии.Явно старата американска схема-" отработен и захвърлен" ще се приложи и за Украйна.Това все повече се вижда и в действията на Б Дом а и в някои изказвания на евро политици.Явно вече тази война е прекалено голямо бреме за Вашингтон и те леко полеко прехвърлят тежеста му на ЕС.Напомням,че все още американските танкове ги няма на фронта-виждайки как горят немските Леопарди.Да не говорим,че шефовете на ЦРУ и ФСБ са водили няколко разговора на тема"какво да я правят Украйна" според официални източници.Явно след тоталният неуспех на украинският контранступ и потъналите милиарди,САЩ вече са готови да "пуснат по нанадолнището Киев"...-какво пък/// няма да им е за пръв път на американците...
  • 3 Ццц

    18 4 Отговор
    Заглавието трябва да е Само Пенс и Скот подкрепиха 🤣
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оня с коня

    19 2 Отговор
    Тръгнал си Преживе да оплакваш Украйна ли?Аре поздрав с песента "Когато плааачеш,запалвай си цигааара"!И не забравяй че за Политиците Мъдрият народ се е произнесъл "Не ме слушай какво приказвам,а гледай какво правя".
  • 6 1944

    5 14 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    ми нарисувайте ги първо тея гиперзвуковите де. че нема да ги сделате го знаят и северо корейските шарани.

    Коментиран от #12

  • 7 Незнаещ

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Та те могат ли да летят??
  • 8 Золушка

    11 0 Отговор
    Леле, Майк Пенс- много ти симпатизирах като беше вицепрезидент на Тръмп, но тия демократи те провалиха. Въобще вие американците много лесно ви заблуждават. Онзи ден обяснявам на съседа как стаят нещата с тая война .
  • 9 Гост

    8 0 Отговор
    Казва се: подкрепиха войната срещу Русия и избиването на славяни.
  • 10 Краварски проблеми

    9 0 Отговор
    "свързани със социални проблеми като противопоставянето на абортите и правата на транссексуалните". Това са им проблемите в краварника. Явно там живеят само абортиращи транссексуални, други няма
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1945 - отново свобода

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "1944":

    А не искаш ли да ти пратим чертежите ?
  • 13 Анонимен

    6 1 Отговор
    Пенс, Скот и Хейли са от бандата на Буш. Представители на старото крило републиканци, които нямат никаква разлика с демократите. Обслужват предимно оръжейните магнати, поради което се застъпват за постоянни войни. Тръмп ще ги отвее на първичните избори.
  • 14 М3 голд

    0 0 Отговор
    Ако цифрите за подкрепа на оръжие за окраина са верни, то обяснението е това: оръжие, да се бият НАКОИ, ДАЛЕЧЕ ОТ САЩ. И още: ВПК заработва по интензивно, има работа, има заплати, по добре е.