Отидете към основна версия

4 226 15

В България: още две седмици жега

  • жега-
  • време-
  • италия-
  • българия-
  • турция-
  • гърция-
  • температура-
  • горещо време-
  • лято

В Истанбул се изчерпват запасите от вода

Снимка: БГНЕС/ EPA

В Южна Европа хората вече дни наред страдат от жегите. За Испания между понеделник и сряда се прогнозират температури между 42 и 44 градуса, поради което в част от страната е обявен код червено. Същевременно испанската метеорологична служба предупреждава за увеличен риск от пожари. На канарския остров Ла Палма огнената стихия доведе само за ден до унищожаването на 4700 хектара - площ, която е равна на 6500 футболни игрища. Наложи се евакуацията на над 4000 души.

В Италия се задава следващата гореща вълна

Заради жегите в Италия министерството на здравеопазването обяви код червено за 16 големи града. В Рим се очакват 37 градуса, във Флоренция 38, в Болоня 39. В Апулия, както и на Сардиния и Сицилия темепературата може да надхвърли 40 градуса. Жегата в Италия е причинена от антициклона "Цербер" - триглавото куче, което пази изхода на подземния свят според гръцката митология. "Цербер" предстои да бъде изместен от "Харон", чието име също идва от митологията - това е лодкарят, който превозва мъртвите. "Харон" се очаква да докара в Рим температури от 42 градуса.

В България - само кратко успокоение

В България по уикенда температурите не надхвърлиха 40 градуса, но както предвещават метеоролозите - от днес може отново да се установят огромни жеги. Повече от 40 града може да бъдат достигнати в Русе и в Сандански, като тенденцията на високите температури се очертава трайна - за период от две седмици.

И в Гърция не се вижда край на жегите

Благодарение на северните ветрове в Гърция температурата почти навсякъде спадна под 40 градуса. Но преди това на Крит например бяха измерени 44,2 градуса. Край на жегите обаче не се вижда. От сряда температурите отново ще се повишат, през уикенда в Атина се прогнозират 44 градуса. И там заради огромната суша и ветровете съществува голям риск от пожари, предупреждава Гражданската защита.

В Истанбул се изчерпват запасите от вода

И в Турция предстоят големи горещини в следващите дни. В Анталия градусите ще са над 40. От метеорологичната служба предупреждават най-вече по-възрастните хора и децата да бъдат особено внимателни между 11 и 16 часа. Междувременно в Истанбул все повече намаляват водните запади. Язовирите около града са пълни само 41 процента, което е най-ниското ниво за този сезон в последните девет години.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.

Свързани новини