Last news in Fakti

17 Юли, 2023 14:01 4 211 15

В България: още две седмици жега

  • жега-
  • време-
  • италия-
  • българия-
  • турция-
  • гърция-
  • температура-
  • горещо време-
  • лято

В Истанбул се изчерпват запасите от вода

В България: още две седмици жега - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Южна Европа хората вече дни наред страдат от жегите. За Испания между понеделник и сряда се прогнозират температури между 42 и 44 градуса, поради което в част от страната е обявен код червено. Същевременно испанската метеорологична служба предупреждава за увеличен риск от пожари. На канарския остров Ла Палма огнената стихия доведе само за ден до унищожаването на 4700 хектара - площ, която е равна на 6500 футболни игрища. Наложи се евакуацията на над 4000 души.

В Италия се задава следващата гореща вълна

Заради жегите в Италия министерството на здравеопазването обяви код червено за 16 големи града. В Рим се очакват 37 градуса, във Флоренция 38, в Болоня 39. В Апулия, както и на Сардиния и Сицилия темепературата може да надхвърли 40 градуса. Жегата в Италия е причинена от антициклона "Цербер" - триглавото куче, което пази изхода на подземния свят според гръцката митология. "Цербер" предстои да бъде изместен от "Харон", чието име също идва от митологията - това е лодкарят, който превозва мъртвите. "Харон" се очаква да докара в Рим температури от 42 градуса.

В България - само кратко успокоение

В България по уикенда температурите не надхвърлиха 40 градуса, но както предвещават метеоролозите - от днес може отново да се установят огромни жеги. Повече от 40 града може да бъдат достигнати в Русе и в Сандански, като тенденцията на високите температури се очертава трайна - за период от две седмици.

И в Гърция не се вижда край на жегите

Благодарение на северните ветрове в Гърция температурата почти навсякъде спадна под 40 градуса. Но преди това на Крит например бяха измерени 44,2 градуса. Край на жегите обаче не се вижда. От сряда температурите отново ще се повишат, през уикенда в Атина се прогнозират 44 градуса. И там заради огромната суша и ветровете съществува голям риск от пожари, предупреждава Гражданската защита.

В Истанбул се изчерпват запасите от вода

И в Турция предстоят големи горещини в следващите дни. В Анталия градусите ще са над 40. От метеорологичната служба предупреждават най-вече по-възрастните хора и децата да бъдат особено внимателни между 11 и 16 часа. Междувременно в Истанбул все повече намаляват водните запади. Язовирите около града са пълни само 41 процента, което е най-ниското ниво за този сезон в последните девет години.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путиноид

    7 15 Отговор
    Важно е зимата да е люта .
    Ние искаме да си продаваме ,газта .
    Русофилите се молят всички за студено време .

    Коментиран от #4

  • 2 Защо кметове

    10 0 Отговор
    Не докарат водоноски.
  • 3 Съдията Дред

    9 3 Отговор
    То щото турските язовири се изпразват, от няколко дни изпускат родопските. Водицата вече е стигнала до турските водохващания
  • 4 бля бля

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Путиноид":

    ако си жив и здрав,може и да продадеш нещичко зимъска!
  • 5 бойко

    6 1 Отговор
    да го ду!
  • 6 Кочо

    7 8 Отговор
    След 2 седмици настъпва студ! Запомнете! Не е далеч времето, когато ще искате да се изселите в Сибир!

    Коментиран от #7

  • 7 мбуа ха ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кочо":

    ти и преди 2 седмици каза същото. И миналата година. И есента като се вдигаше газта... май по-скоро е мерак отколкото предсказания.

    Коментиран от #8

  • 8 Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "мбуа ха ха ха ха":

    Ще си говорим с теб, когато те напече 54 градуса по Цезий! Ще се срещнем в Якутия!

    Коментиран от #12

  • 9 ХАХАХА

    9 1 Отговор
    Малиий нали сме януари.и действително е шок и ужас тази горещина. Простите българи още преди 1,2 столетия са нарекли последните две седмици от юли горещници, ама прости хора не европейци ,важното е прокисналото зеле що ручи!
  • 10 Чучолина

    2 3 Отговор
    Абе що ми минава през главата,че някой някъде си играе със системата "Хаарп",а дали пък да бъркам!

    Коментиран от #11

  • 11 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чучолина":

    Не бъркаш, скоро ще има пожари около Москва.
  • 12 мбуа ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кочо":

    това след 5 дена, 5 месеца, 5 години или след 50 години... че след 50 може да ме няма. дай някакъв срок на предсказанието... или то е за тогава когато се сбъдне... ако ще и след 5000 години
  • 13 Путин е агресор и Екопрестъпник

    2 5 Отговор
    Освен че е агресор и военнопрестъпник, Путин е и Екопрестъпник, който с продължителната война в Украйна с масирани бомбардировки и мощен обстрел с ракети, измени естествените въздушни течения, замърсява водите и променя климата в Европа и чийто последици се усещат, защото наруши естествения природен и климатичен екобаланс на Европа, което ще има гибелни последици за човечеството ...!!!
  • 14 Ал Бунди

    0 0 Отговор
    От време оно на тези дни им викат горещници...както виждаме, нищо не се е променило... на сянка, повечко водичка и нема ядове..Пък който..нали..я угръчко край морето... я у турско..па може и аолбанско..
  • 15 Бай Златан

    2 0 Отговор
    Това че юли е горещ е ясно.Даже да има температурни рекорди също не е проблем да кажем.Проблема е друг и мисля че повечето, които са на средна възраст и повече помнят че до преди да кажем 15 години беше горещо между два следобед до към четири следобед.А сега как от 10 сутрин до към 8 следобед е супер жега като някаква сауна.Преди години течението Гълфстрийм се усещаше приятен ветрец а сега как е?От преди 5 6 години не се чува много за него?През зимата виждате, колко сняг вали в сравнение с предходни години.Климата отдавна е изтърван ,заради човешката алчност!Трябваше да се залесява повече вместо да се сече и да се спре безконтролното изхвърляне на боклуци и всякакви пластмаси.