Отидете към основна версия

1 507 22

Швеция обяви помощ за Украйна в размер на 586 млн. долара

  • украйна-
  • швеция-
  • помощ-
  • възстановяване-
  • ес

Средствата са част от нова стратегия за помощ

Източник: Shutterstock

"Франс прес" съобщава, че Швеция е обявила помощ в размер на 586 милиона долара за възстановяване на Украйна и подпомагане на реформите, необходими за нейното бъдещо членство в Европейския съюз. Министърът на международното сътрудничество за развитие Йохан Форсел заяви, че средствата, които ще бъдат разпределени в рамките на периода 2023-2027 г., са част от нова стратегия за помощ, специално разработена за Украйна.

Форсел подчерта, че това е най-голямата и най-амбициозна двустранна стратегия за помощ, която Швеция е разработвала до момента. Целта на стратегията е не само да помогне за възстановяването на страната, но и да улесни въвеждането на реформи, които ще подпомогнат нейното присъединяване към ЕС.

Средствата ще бъдат насочени към изграждането на украинска инфраструктура и институции, включително в областта на здравеопазването. Освен това ще се подпомогне украинският достъп до енергия, базирана на възобновяеми източници, и преходът към по-екологични технологии. Средствата ще бъдат използвани и за насърчаване на свободната търговия и предприемачеството в украинската икономика, както и за подобряване на прозрачността и борбата с корупцията. Възможностите за сигурността и защитата на правата на човека също ще бъдат приоритети, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: