Отидете към основна версия

4 418 80

След поредния обстрел: "Ако знаехте колко ви мрази Одеса"

  • одеса-
  • русия-
  • украйна-
  • черно море-
  • ракети

Русия вече 17 месеца атакува с ракети и дронове Украйна, в последните седмици Одеса е мишена на поредица от удари

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Вие се сражавате с малки деца, с християнски църкви", обърна се кметът на Одеса към руснаците. "Докато тече тази война, вие ще бъдете наричани рашисти, орки, мръсници. И това ще ви е малко."

Сред останките от разрушени сгради една жена мете площада пред Спасо-Преображенската катедрала в Одеса. Запазените цветни икони са облегнати на външните стени на храма, а в огромното тъмно помещение с изпочупени прозорци виси счупененият полилей, разказва Андреа Беер в репортаж за WDR.

Русия вече 17 месеца атакува с ракети и дронове Украйна. В последните седмици Одеса е мишена на поредица от удари.

"Ако знаехте колко ви мрази Одеса"

"Помагаме на всички нуждаещи се", казва кметът на града Генадий Труханов във видеообръщение, с което се опитва да успокои населението. А после се обръща с емоционални думи към руснаците: "И няколко думи на руски за руснаците: ако знаехте колко ви мрази Одеса! Не просто ви мрази, презира ви! Вие се сражавате с малки деца, с християнски църкви. Какво да ви кажа? Ракетите летят и към гробищата. Докато тече тази война вие ще бъдете наричани рашисти, орки, мръсници. И това ще ви е малко", казва Труханов.

Откакто Русия прекрати зърнената сделка преди седмица, Москва обстрелва Одеса всяка нощ. Дронове и ракети са насочени основно към цивилното население, но и към пристанището, хранилища на зърно и близо 50 сгради в Стария град на Одеса, който е част от списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, пише АРД.

Китайското и гръцкото консулства в града също са понесли щети от нападенията, отбелязва украинският президент Володимир Зеленски. "Не бива да позволяваме хората по света да свикнат с тези терористични атаки. Целите на тези ракети не са градовете, селата или хората. Тяхната цел е човечеството и основите на Европейската култура", каза Зеленски.

Министерството на културата и информационната политика на Украйна публикува предварителен списък със сгради, които са понесли сериозни материални щети от руските нападения. Сред тях са Спасо-Преображенската катедрала, Домът на учените, Галерията "Толстой" и сградата, в която писателят Николай Гогол е живял през 1848 година.

Украинското контранстъпление продължава

В същото време украинската армия продължава опитите си да си възвърне окупираните от Русия територии в южната и източната част на страната. Заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи, че украинските войски настъпват на юг и около Бахмут.

В района на Донецк войниците се обучават да използват гаубиците, които украинските въоръжени сили получиха от Италия, разказва WDR. И до тях са стигнали дискусиите за забранените в много държави касетъчни боеприпаси, които САЩ вече доставят на Украйна. Един от войниците не разбира защо темата е противоречива. "Какво значи хуманни или не? Войната не е хуманна. Хората умират във войната. Тези касетъчни боеприпаси ни дават възможност просто да приключим по-бързо с липсата на хуманност."

По отношение на дроновете, които нанесоха щети на няколко сгради в Москва в понеделник сутрин, от Киев заявиха, че това е ясен знак, че Путин вече не държи контрола над небето над Кремъл. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обаче поясни, че Украйна няма нищо общо с нападението, уточнява АРД.

Труханов: Русия няма морал, няма и бъдеще

Ще мине известно време преди гражданската защита и многото доброволци в Одеса да успеят да изчистят отломките от улиците на града. Следващата руска атака може да е още тази вечер, казва кметът Генадий Труханов.

В днешна Русия той не вижда нито ценности, нито морал, нито бъдеще. "Вие не познавате нас - хората от Одеса, достатъчно добре", обръща се той към руснаците. "Няма да ни пречупите, само ще ни разгневите още повече. Силата на нашите защитници, удвоена от болката и гнева на всички хора, ще се превърнат във вашата смъртна присъда!"

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: