Отидете към основна версия

1 315 11

Вашингтон няма да съкрати значителната си военна помощ за Израел

  • сащ-
  • израел-
  • военна помощ

Това ще стане въпреки усилията на включващото крайнодесни и религиозни партии правителство да отслаби съдебната система на страната, заявиха от Държавния департамент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон няма да съкрати значителната си военна помощ за Израел въпреки усилията на включващото крайнодесни и религиозни партии правителство да отслаби съдебната система на страната, предаде ДПА.

"Няма да има никакво съкращаване или спиране на военната помощ и това е така, защото нашият ангажимент към Израел и ангажиментът ни към сигурността на Израел е непоклатим", заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател. "Нашето продължаващо десетилетия партньорство с Израел е непоклатимо", допълни той.

САЩ подпомагат Израел с около 3,8 милиарда долара годишно, съществена част от които отиват за военни технологии и противоракетна отбрана. Израел е страната, получила най-внушителната военна помощ от САЩ от края на Втората световна война - до момента тя възлиза на общо около 158 млрд. долара.

Американският президент Джо Байдън заяви, че няма да поставя условия за тази помощ.

В понеделник израелският парламент прие ключов елемент от спорна съдебна реформа - закон, ограничаващ възможностите за действие на Върховния съд. Той е част от по-голям правителствен пакет, който според критици е заплаха за израелската демокрация.

След продължили с дни дебати 64 от 120-те депутати в Кнесета подкрепиха законопроекта. Опозицията бойкотира гласуването.

Правителството на САЩ разкритикува решението на парламента да прокара реформите без подкрепа от опозицията. Говорителка на Байдън заяви, че е жалко, че гласуването се е осъществило "с най-малкото възможно мнозинство".

В телефонен разговор с израелския си колега Йоав Галант американският министър на отбраната Лойд Остин призова за диалог и консенсус. В изявление на министерството се казва, че в разговора Остин е "изтъкнал убедеността на САЩ, че широк консенсус, постигнат чрез политически диалог, особено през идните седмици и месеци, е елемент от критично знамчение за една устойчива демокрация".

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини