Отидете към основна версия

1 894 9

Унгария ще защитава своите фермери "с всички средства и на всяка цена"

  • унгария-
  • украйна-
  • зърно-
  • земеделци-
  • фермери

Това решение беше взето след среща в Брюксел

Източник: БГНЕС

На 26-ти юли 2023 г., министърът на земеделието на Унгария, Ищван Наги, заяви, че страната ще защитава своите фермери "с всички средства и на всяка цена". Това решение беше взето след среща в Брюксел с колеги от Европейския съюз, където бяха обсъдени въпроси свързани със забраната за доставка на зърно от Украйна за страните от Източна и Централна Европа.

Унгария заяви, че ако Европейската комисия не удължи забраната, те ще запазят ембаргото върху вноса на украински зърнени и маслодайни култури самостоятелно. Тази мярка би помогнала да се освободи място в складовете на страната за унгарските продукти. Те изразиха загриженост, че продажбата на украинско зърно на дъмпингови цени в Европейския пазар би навредила на собствените им фермери.

По-рано, на 19 юли, Полша също обяви, че няма да отвори границите си за украинско зърно на 15 септември и ще запази разрешението само за транзит на тези продукти през нейната територия.

Също така, България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се обединиха в искането си към Европейската комисия да удължи забраната за внос на зърно от Украйна поне до края на годината. Въпреки това, те продължават да позволяват транзитното превозване на украински селскостопански продукти през техните територии и поддържат така наречените "коридори на солидарност" с тази цел, цитира "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: