Отидете към основна версия

3 891 120

Защо Русия отрича клането в Сребреница

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • руска пропаганда-
  • геноцид-
  • буча-
  • сърбия-
  • югославия-
  • сребреница-
  • клането в сребреница-
  • убийства-
  • отричане-
  • война-
  • руски медии-
  • сърби-
  • мюсюлмани-
  • украйна

Докладът идентифицира 30 случая на отричане на геноцида в Сребреница във водещите руски медии в рамките само на един месец

Снимка: EUvsDisinfo

Руските медии отричат геноцида в Сребреница, за да отхвърлят отговорност за Буча (RUSSIAN MEDIA DENY THE SREBRENICA GENOCIDE TO DEFLECT RESPONSIBILITY FOR BUCHA)

В месеца, в който се навършиха 28 години от геноцида в Сребреница, Мемориалният център в Сребреница – Поточари публикува доклад под заглавие „Отричане на геноцида в Сребреница в руските медии“. Докладът показва как водещи руски медии, блогъри, коментатори и политически фигури отричат историческите факти за геноцида в Сребреница, за да засилят посланията си за отхвърляне на руските престъпления.

Основният пример, анализиран в доклада, е свързан с Буча.

През април 2022 г. украинските сили влязоха в Буча. Световните медии публикуваха клипове и снимки на жертвите по улиците на града, което предизвика международно осъждане на жестокостите на руската армия. В отговор руските медии категорично отрекоха Русия да носи някаква отговорност за събитията в Буча и дори ги определиха като инсценирани провокации и измислици, подобно на случилото се в Сребреница. Стратегията е да се приравнят двете събития, Буча и Сребреница, и да се дискредитира достоверността им като бъдат представени като изфабрикувани.

Докладът идентифицира 30 случая на отричане на геноцида в Сребреница във водещите руски медии в рамките само на един месец – април 2022 г. Ето пример за езика, използван от руската държавна ТВ „Първи канал“: „[…] впрочем, за югославската Сребреница. Не забравяйте, че този град се превърна в синоним на геноцида над мюсюлманското население, който според Запада е бил извършен от босненските сърби през юли 1995 г. Но с течение на времето се появиха много факти, потвърждаващи, че в Сребреница е извършена добре планирана операция, зад която стоят западните разузнавателни служби.“

Многобройни руски медии използваха същия език, терминология в един и същи период от време, което е знак, че става въпрос за координирани усилия, за модел. Кампанията доказва и връзката между руските медии и гледната точка на руското правителство. Докладът подчертава колко опасни могат да бъдат тези операции за обществеността и заключава:

„Въздействието на такива разкази за отричане може да бъде значително, тъй като те оформят общественото мнение и насърчават скептицизма към добре установени исторически истини. Изключително важно е да се разпознават и да се оценяват критично източниците на информация, особено в случаите, когато отрицанието се използва за изопачаване на исторически събития“.

Докладът „Отричане на геноцида в Сребреница в руските медии“ анализира материали от 2000 до 2023 г. и е изготвен от Мемориалния център в Сребреница в сътрудничество с австрийската организация „Austrian Service Abroad“ и изследователи от страната. Докладът е обнародван по повод годишнината от геноцида в Сребреница, извършен през юли 1995 г. от Армията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Над 8300 мюсюлмански момчета и мъже са систематично и умишлено убити в и около Сребреница.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия през 2004 г. и Международният съд през 2006 г. определиха тези зверства като геноцид. Трагедията на Сребреница се случи в разгара на войната в Босна и Херцеговина от 1992 до 1995 г. и взе около 100 000 жертви, половината от които цивилни.

С пълния текст на доклада можете да се запознаете тук.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания