Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2023 15:32, обновена 7 Септември, 2023 16:35 7 359 141

Оглушителното мълчание на Кремъл

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • мълчание-
  • руска пропаганда-
  • евгений пригожин-
  • луна-25

Кремълската дезинформационна мрежа стана все по-пестелива в репортажите си от фронтовата линия

Оглушителното мълчание на Кремъл - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Мълчанието на Кремъл: оглушително и красноречиво (THE DEAFENING SOUND OF THE KREMLIN’S SILENCE SPEAKS VOLUMES)

Последните няколко седмици бяха натоварени за Кремъл – като се почне от подновяването на историческите съветски мисии „Луна“, мине се през смъртта на Пригожин, и се стигне до първата след пандемията невиртуална среща на върха на БРИКС в Йоханесбург: имаше много събития, за които кремълските рупори се хванаха в опит да отвлекат вниманието на света от агресивната руска война срещу Украйна. Интересно е обаче, че дори най-гласовитите рупори бяха доста сдържани в отразяването на тези събития.

Още новини от Украйна

Пригожин – възход, падение и пак възход

До неотдавна руската пропаганда хвалеше усърдно убийците, преквалифицирали се в наемници от ЧВК „Вагнер“ и омразния им шеф Евгений Пригожин, представяйки ги в образа на героични и самоотвержени доброволци, борещи се в Украйна в защита на Матушка Русия от несправедливата война, поведена от „злия Запад“.

После, на 24 юни, Пригожин вдигна бунт и поведе „Вагнер“ на поход към Москва и публиката затаи дъх: действително доста неудобен момент за прокремълските разпространители на дезинформация. Чак след като самият Путин нарече похода на Пригожин бунт и предателство срещу държавата в телевизионна реч, глашатаите му се усетиха и завъртяха пропагандната машина на пълни обороти в опит да омаловажат Пригожин и ролята на „Вагнер“ в руската „специална военна операция“ в Украйна. Но въпреки усилията им да спасят имиджа на непогрешимия Кремъл, щетата вече бе нанесена.

Извъртане на 180 градуса

По ирония на съдбата изпадането на Пригожин в немилост прерасна в реално падане в най-прекия смисъл на думата: самолетът, в който се смята, че е пътувал Пригожин заедно с други високопоставени членове на „Вагнер“, се разби на 23 август. Не им беше лесно на пропагандистите на Кремъл да овладеят спекулациите около тази самолетна катастрофа и пак се получи неудобна ситуация за тях – Путин изказа съболезнования на семейството на Пригожин, нарече го „талантлив човек“ и похвали неговия бизнес нюх и успехи. След това дезинформационният апарат на Кремъл трябваше бързо да направи нов завой на 180 градуса, след като два месеца не спираше да омаловажава ролята на „Вагнер“ и Пригожин – включително, както се твърди, епизод с оскверняване на гробища на „Вагнер“.

Тази промяна в тона едва ли може да се обясни с максимата „за мъртвите – или добро, или нищо“, дълбоко вкоренена в руската душа, защото близките до Кремъл дезинформатори едва ли са толкова благородни. Далеч по-вероятно е те просто да са искали да използват широко отразяваната тема за смъртта на Пригожин като повод за ново пропагандиране на добре известните кремълски обвинения.

И не се наложи да ги търсим дълго – твърденията, че Западът стои зад самолетната катастрофа на Пригожин започнаха да се разпространяват броени дни след инцидента. Даже бе приложен „креативен“ подход и последното записано видео на Пригожин бе използвано като доказателство, че го е ликвидирал Западът, за да му попречи да освободи Африка от колониализма. И за да допълним картината, не минахме и без обичайните обвинения срещу „украинските терористи“ и „подлите англосаксонци“. Така че – ако Пригожин действително е мъртъв – самата му смърт сякаш за последен път спомогна за разпространението на лъжите на Кремъл.

Оглушително мълчание

Типично е за близките до Кремъл пропагандатори да редуват излияния на високооктанова дезинформация по едни теми с пълно мълчание по други. Този подход бе приложен не само за смъртта на Пригожин. През последните седмици станахме свидетели на много мълчание и за други значими събития.

Първо, след месеци на биене в гърдите и твърдения, че украинската контраофанзива се е провалила, кремълската дезинформационна мрежа стана все по-пестелива в репортажите си от фронтовата линия. Това е ярък пример за манипулиране на медийното пространство чрез ограничаване на достъпа до информация. Самото „отразяване“, което руските медии представят от фронта, е по дефиниция пълно с триумфализъм, но оскъдно откъм подробности.

Все по-трудна за поддържане обаче стават идеологическата фасада на „всичко е наред у дома“ и триумфалният тон. Когато на 30 август няколко руски военни съоръжения бяха подложени на мащабни атаки с дронове, московският апарат за дезинформация отприщи тирада от преувеличени ядрени заплахи и призиви за война. Докато някои се стремяха да вдигнат залога, като призоваваха за ядрени удари срещу прибалтийските страни, други заклеймяваха Украйна като терористична държава и омаловажаваха въздействието на тези атаки.

Друга тема, която получи мълчаливо отразяване от рупорите на Кремъл, беше решението на Дания и Холандия да доставят изтребители F-16 на Украйна. Неколцина, разбира се, надигнаха гласове, че това решение е „ескалация“ – те наричаха „ескалация“ и предишните доставки на ракетни установки HIMARS, танкове „Леопард“ и другите видове военно оборудване, доставено на Украйна за самозащита. Може би затова този път повечето руски наративи се опитаха да прокарат тезата, че F-16 така и така няма да променят нещата за Украйна.

Луната: сол в раната

Преди 19 август медийната мрежа на Кремъл кипеше от спомени за старата слава на съветската космическа програма „Луна“ по повод „реанимирането“ на програмата с изстрелването на „Луна -25“. След това на 19 август космическият апарат изгуби контрол и се разби неконтролируемо в луната, което рязко задраска тази тема от обичайното меню в наратива за славата и мощта на Русия.

Сякаш с цел да сипе още сол в раната и да направи мълчанието на Кремъл за катастрофата на „Луна-25“ още по-неудобно, само няколко дни по-късно Индия успешно приземи своя космически кораб „Чандраян-3“ близо до южния полюс на Луната. Излишно е да споменаваме, че това историческо събитие не получи особена разгласа в информационната мрежа на Кремъл с изключение на няколко кратки дописки, ограничаващи се само до сухите факти, с акцент върху поздравленията на Путин към Индия, а не дори върху самото постижение и неговата значимост.

Несъмнено ограничаването на информационното пространство и заглушаването на твърде силните гласове е предпочитана от Кремъл тактика за манипулация. Не е изненада, че дори най-шумните пропагандисти на Москва мълчат по теми, които биха могли да смутят шефа им в Кремъл.

Виртуално присъствие в новата геополитическа реалност

Друга тема, по която приближените до Кремъл глашатаи изпитваха дискомфорт да говорят, беше срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, отчасти поради факта, че за разлика от други лидери на БРИКС, Путин не присъства лично на срещата. Този път решението за онлайн присъствие не беше взето поради опасения за здравето – афинитетът на Путин към социалното дистанциране е добре документиран. Много по-вероятната причина той да присъства на форума само виртуално е заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд. От страх Южна Африка да не изпълни задълженията си по Римския статут, присъствието на руския лидер беше дистанционно. Близките да руското ръководство медии се опитаха да представят това решение като голяма дипломатическа любезност, показана от Путин към южноафриканските домакини.

В резултат на това, репортажите от срещата до голяма степен се фокусираха върху видео речта на Путин – без разбира се да се вторачват в неудобния момент, в който височината на гласа на Путин падна с няколко октави. Другият забележителен елемент, който привлече вниманието на Кремъл, беше решението да се поканят шест нови членове да се присъединят към БРИКС. Това беше широко рекламирано като предвестник на нов многополюсен световен ред, вещаещ края на западната хегемония. Ако това беше вярно, изборът на Путин да не присъства лично е странен.

Претопляне на стари конспирации

Дори и най-самоотвержените апологети на Кремъл са наясно, че човек не може да мълчи вечно. По-добрата стратегия за избягване на неудобни теми е да запълните ефира с разсейващи фактори – ето ви и повод да рециклирате стари теории на конспирацията, например отново да влезете в биолабораториите в момента, в който на Кремъл му се налага да замълчи. Този път контекстът беше осигурен от публикуването на Прегледа на биологичните заплахи, който Министерството на отбраната на САЩ изготвя периодично. Близките до Кремъл издания използваха доклада като „доказателство“, че САЩ уж разработват вражески биолаборатории в Украйна, за да създават изкуствено епидемии.

Друга, още по-ужасяваща, но не по-малко безпочвена теория на конспирацията, разпространявана от руските пропагандисти през последните седмици, е, че Украйна се занимавала с незаконен трафик на човешки органи. Грозната лъжа отново изплува с пускането на „документалния“ филм „Резервоари за бъбреци“ по RT – печално известния медиен рупор на Кремъл. Филмът беше своевременно рекламиран от руското външно министерство и от посолствата на Русия по света.

Ето и другите теми във фокуса на прегледа на руската дезинформация от EUvsDisinfo:

- Близките до руското ръководство издания са много загрижени, когато свободата на словото и политическите права изглеждат застрашени, особено на Запад. Този път тяхната загриженост беше насочена към Финландия – те твърдят, че финландският народ няма думата за присъединяването на страната към НАТО. И грам истина няма в тези твърдения, дори точно обратното. Непровокираната атака на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. доведе до огромна промяна на общественото мнение в полза на НАТО във Финландия, достигайки 74 процента малко след атаката на Русия и до 85 процента в момента на присъединяването на Финландия към НАТО. Подобна тенденция се наблюдава в Швеция, пак по същите причини.

- Кремъл отдавна ползва манипулативната тактика на проектирането на собствените грехове на Русия върху другите. Поредното доказателство дойде от приближени до руското правителство експерти, които безпочвено и без никакви доказателства обвиняват западни правителства и НПО, че са замесени в трафик на украински деца. Неслучайно подобни твърдения се засилиха, когато Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Путин и на руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова заради „военно престъпление с незаконно депортиране на хора (деца)“. Тези престъпления са документирани – изцяло или поне частично – от ООН, ОССЕ, „Хюман райтс уоч“, „Амнести Интернешънъл“, а дори бяха направени и признания от руски и от международни официални лица, както и от местни представители, че са били извършени.

- Случва се пропагандната машина на Кремъл да прибягва до още по-широк кръг от теми, използвани за отвличане на общественото внимание от некомфортните за Путин въпроси. Пример за тази тактика са твърденията, че САЩ са се опитали да организират преврата в Турция – тук целта е „с един куршум – два заека“: хем да се хули САЩ, хем да се посеят разногласия между съюзниците от НАТО. Няма доказателства за никакво участие на САЩ в преврата в Турция през 2016 и в президентските избори през 2023 г. САЩ ясно заявиха, че не са участвали в преврата, организиран от фракция на турската армия.

- Ще завършим с още една „стара класика“ от руската дезинформация: тази за ширещата се русофобия, уж подклаждана от западните правителства, за да се отвлече вниманието на гражданите от собствената им бедност. Този често срещан наратив прави внушение за неизбежен крах на Запада, произтичащ от неговите русофобски нагласи и политики. Въпреки че е сложно да се оцени нивото на социално и икономическо благосъстояние на дадена държава, все пак е доста показателно, че 13 държави членки на ЕС заемат първите 20 места в Индекса за човешко развитие на ПРООН, а Русия е на 52-ро място в същата авторитетна световна класация. Държавите от ЕС са в челните позиции и в Индекса за качеството на живот в международната база данни „Numbeo“, а Русия е класирана на 67-мо място в сфери като покупателна способност, престъпност, здравеопазване и замърсяване.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 120 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    185 47 Отговор
    оглушителното изхождане на нпо партенките е евтиноплатено, но постоянно

    Коментиран от #20

  • 2 Джукаран

    143 24 Отговор
    Първо,прочети,кой е автора.

    Коментиран от #19, #57, #63

  • 3 Васко Жсбата

    132 21 Отговор
    Този пак ли избяга от Курило?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    130 32 Отговор
    По-добре мълчание от колкото демократични лъжи и дезинформация !
  • 6 Путин работи кротко

    143 38 Отговор
    Аз съм българин,в Одеса на втори май 2014 също имаше жив изгорен българин,после знамената ни гориха,Кубрат събориха.С една дума,...... ви да ... ...... бандеровска.Ясно е кой накъде..

    Коментиран от #22

  • 7 Макето

    86 25 Отговор
    До автора: да не замлъкнеш и ти завинаги, като споменатия от теб Пригожин? “Тарикат-мъж не писка” е казал народът.
  • 8 Българин

    125 23 Отговор
    "Последните няколко седмици бяха натоварени за Кремъл – като се почне от подновяването на историческите съветски мисии „Луна“. Джамбаз, значи неуспехът на ракетата на Мъск не е проблем, защото не се била взривила стартовата площадка, а разбиването на "Луна" е повод за присмех?! Много смешна пропаганда. А помниш ли преди няколко години, когато се разби в Луната първата израелска сонда "Берешит"? Тогава не написахте, че е станало голямо чудо, а сега при същите обстоятелства с Русия се присмивате!?

    Коментиран от #78

  • 9 Какво му

    19 4 Отговор
    ...беше на коментара ми???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    84 14 Отговор
    Добър виц. Всички ви вярваме. Честно,бе!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Крум

    69 10 Отговор
    С тази статия беше доказано ,че земята е плоска. Тя е на гърбовете на 4 слона , а те върху една костенурка ! И Тери Пратчет е дърпал марихуана , а може и бело. Модерно е явно, но в случаят не забавно , когато прмодулира в главата ти.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Психиатър

    67 7 Отговор
    Момче, да ти запиша ли час?
  • 16 Бивш канадец

    85 8 Отговор
    Видях кой е авторът и повече не четох.

    Коментиран от #18, #108

  • 17 Буха ха

    74 10 Отговор
    Лоша работа, Мара и Джамбаза оглушаха
  • 18 Даааа

    42 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бивш канадец":

    И аз до там стигнах само.
  • 19 Пешо

    49 5 Отговор

    До коментар #2 от "Джукаран":

    Точно това нанаправих и спрях да чета.
  • 20 ТиКво

    6 30 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    Ами като е евтино платено си намери по-добре платена работа!

    Коментиран от #103

  • 21 наблюдаващ

    69 7 Отговор
    "Оглушителното мълчание на Кремъл"

    Как да разберем дали мълчи, като сте спрели почти всички информационни канали?
    Добре, че сте Вие да ни осведомявате

    Коментиран от #30

  • 22 Жорката

    35 3 Отговор

    До коментар #6 от "Путин работи кротко":

    Голямо разпределяне става на пари, пари и пак пари. Това никой не го интересува , а удобни заблуждения и поводи за пари, пари и пак пари. За пари всичко правят и са готови , ама за пари и само за пари. Нищо друго няма значение! За пари са готови....ама ще ме изтрият. Всички си го знаем , виждаме , чуваме , но не им пука!
  • 23 Българин

    46 7 Отговор
    Чудно е този момък как изобщо получава и цент за тези смешни пропагандни драсканици. Наистина е абсурдно.
  • 24 Марячи

    30 4 Отговор
    Ку-ку-руку-куууууууу... Паломаааа......
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гал

    39 8 Отговор
    Съвсем скоро ще обърне палачинката. Дени,денко.денчо....вреден планктон.
  • 27 не сте ромове

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Румен Американеца":

    робове сте

    Коментиран от #40

  • 28 ЗЛИЯТ..

    41 9 Отговор
    Последния напън на ,НАТО и Киев ..ДА ЗАМАЖАТ ЗАГУБАТА ..ЧЕРНО МОРЕ НЕ Е.НА НАТО ..КЕФЯ СЕ НА ПОБЕДАТА НА УЗСРАЙНАЯ...ДАЖЕ ВЧЕРА СИ ЗАСТРЕЛЯ ЕДНО СЕЛО ...АХАХА ..В ЧЕСТ НА БЛИН...ШИЗОФРЕНИЯ И ИДИОТИЗЪМ..
  • 29 оглушителната тъпота

    35 6 Отговор
    на миси рковския памак
  • 30 1984

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "наблюдаващ":

    Точно!!!
  • 31 Лъжата има крачета

    34 4 Отговор
    Не, просто сайтовете са блокирани за гледане тук и толкова.
  • 32 Джамбaза

    28 3 Отговор
    Този защо подписва материали на ЕК?
    Голямо падение!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пиночет

    16 39 Отговор
    Ботоксовия пръдльо с токчетата се е скрил още по дълбоко в бункера!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Румен Американеца

    16 4 Отговор

    До коментар #27 от "не сте ромове":

    Да, на посолствоТО

    Коментиран от #41

  • 41 Мутра фонова

    4 17 Отговор

    До коментар #40 от "Румен Американеца":

    Молодец!

    Коментиран от #100

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Някой

    45 4 Отговор
    Толкоз много думи, а нищо не е казано. Жалко за отделеното време.
    Иначе, не знам кой забрани на журналисти да бъдат на фронта. Май укрите бяха...
    Сега почв2ат да ни убеждават, че видите ли, укрите са пробили фронта и сега громят наред руснаците... В Телеграм можеш да се нагледаш на стотици видеа на подпалени танков, БТР-и, оръдия, автомобили и кавото друго ти дойде наум. Основният общ белег е, че това са натовски мапини. Също така, виждат се купища трупове на украински войници. Дават също така едни любопитни клипове на новоизградени многодекарни гробищни комплекси - всички са пълни с пресни гробове, а отгоре им се веят украински флагове.
    Та, тук се опитват да пропагандират, че украинската контра била успешна...

    Коментиран от #61

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 мдааа... Кремъл мълчи

    44 4 Отговор
    Обаче западната и Бг хибридията не спира... не смееш да отваряш нито Тв, нито радио... печка , фризер и тоалетната даже... от всякъде хибридия!!!!

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Разбраха с кого си имат работа.

    13 34 Отговор
    Затова мълчат.Сега умуват как да обявят някаква отрицателна победа, за пред крепостните.
  • 49 Пръ Дльо

    9 0 Отговор
    Чакайте да пусна малко газ да разведрим обстановката
  • 50 Защо бе другари

    11 27 Отговор
    Рашаните не се зорят да снимат много от фронта защото украинските дронове блуждаят много лошо

    Нямат какво да показват голтаците
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 и яко

    5 16 Отговор

    До коментар #46 от "мдааа... Кремъл мълчи":

    смърди!
  • 53 Велев

    30 7 Отговор
    Не си направих труда да го прочета. Видях кой е автора, а това автоматично ме доведе до мисълта, че е платена статия с цел дезинформация.
  • 54 Никой

    11 28 Отговор
    БЪЛГАРОФОБИ - РУСКИ РОБИ КОИТО МРАЗЯТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КОИТО НЕ МИСЛЯТ КАТО ТЯХ И НЕ СПОДЕЛЯТ ТЕХНИТЕ ВЪЗГЛЕДИ.

    Коментиран от #62

  • 55 Много интересно

    15 5 Отговор
    Голяма част от коментиращите пишат "Вие българите сте...". Да не съм объркал сайта?

    Коментиран от #58, #72

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Лъжев

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "Много интересно":

    Опорка?
  • 59 Никой

    8 25 Отговор
    МИТРОПОЛИТ МЕТОДИ КУСЕВ " РУСОФИЛСТВОТО У НАС Е ДОСТИГНАЛО ДО ИДИОТСТВО "
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Знайко

    14 0 Отговор

    До коментар #44 от "Някой":

    Четеш по диагонал какво ти казват да си мислиш, за да почнеш да си мислиш обратното!

    Коментиран от #81

  • 62 Българофобите

    25 5 Отговор

    До коментар #54 от "Никой":

    Ги търси във ПП/ДБ, Гроб и други политическо-мафиотски структори подчинени на ПОСОЛСТВОТО.
  • 63 Ами че

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Джукаран":

    Че кой друг. EU Disinfo
  • 64 Руски хюм

    6 13 Отговор
    Когато си наведен и на зор е трудно да говориш! Особено с пълна уста.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Дедо ви...

    34 9 Отговор
    Зеленски е военнопрестъпник, а Украйна е терористична държава!
    — Зеленски излъга за ракетния удар, убил двама фермери в Полша
    — Излъга за Буча
    — Излъга за язовир Нова Каховка
    — Излъга за ракетния удар по пазара, пълен с цивилни в Донецк
    Зеленски е военнопрестъпник, а Украйна е терористична държава!
    Защо изпращаме пари и оръжия на тези терористи?
  • 67 Механик

    25 4 Отговор
    Микакво да ви кажат?Какво искате да чуете?
    На фронта няма промяна. Укрите контранастъпват и атакуват, а вчера казаха, че се отбранявали.
    Аз така и не разбрах, как така при атака се налага да се окопаваш и отбраняваш?
    Катастрофата на контра-перемогата е оглушителна.
  • 68 Диоген

    13 4 Отговор
    Ако приравним истината с художественото изкуство можем да приемем Леонардо Да Винчи за десет от десет в областта на рисуването и на абсолютната истина.
    Четейки това литературно творение, находящо се по- отгоре, бихме го отнесли към произведенията на Винсент Ван Гог/когото някои критици го смятат за гениален/,както и да си спомним неговата крилата мисъл:
    ,,Посветих живота си на изкуството и заедно с това изгубих ума си"
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 НАПРОТИВ...!

    13 1 Отговор
    В Руският сайт -
    ,,Русская весна",всичко си пишат...!
  • 72 Кремък

    16 2 Отговор

    До коментар #55 от "Много интересно":

    Защото е пълно с дезертирали укри на българска хранилка,които искат да ни дават наклон на х....!
  • 73 Русофил

    9 14 Отговор
    Кой лъже повече - Копейкин, Слави, Радев или Нинова? - Кремъл разбира се.

    Коментиран от #76

  • 74 Абре

    13 1 Отговор
    Стиа си пробутва гл. статия напред, бе. Това е бъркоп, кой ще я чете.
  • 75 Жамбеций

    13 1 Отговор
    Аз съм Жамбеций, скоро ще остана без цветове, че войната нещо се закучи и никой вече не ще да плаща за тия бъртвежи. Дано по-скоро отпочнат с кромид простотията, да има за какво да пропагандирам, че инак ще си умра гладен
  • 76 ти лъжеш

    10 1 Отговор

    До коментар #73 от "Русофил":

    доста бездарно дори
  • 77 Ганю Европейски

    17 1 Отговор
    Каква гордост за евроблюдолизците - 13 от първите 20 места на класацията по индекс на човешко развитие заети от европейците, пък Раша на 52-ро място. А защо сте спестили, че в същата класация България е на 68-о място???
  • 78 А оня ден!

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Нима не бе резил,като се сблъскаха челно два Украински самолета и загинаха три укро-пилота...!Като единият от тях е сочен за най-големият им ,,въздушен ас"...!
  • 79 ЗАПАДНИЯ ФЕЙКОМЕТ

    20 2 Отговор
    обаче работи на пълни обороти
  • 80 ама друг път

    14 2 Отговор
    Пропаганденмашиненарбайтен ..........
  • 81 Курций Руф

    18 4 Отговор

    До коментар #61 от "Знайко":

    Така е.
    Когато на човек му плащат да мрази руснаците и да обича задокеанците,започва да се пита това не е ли платена любов?
    А ако не е платена любов,а истина,защо трябва някой да му плаща ,за да вярва в истината?
    Това е доста подозрително.

    Коментиран от #118

  • 82 Свободен

    3 18 Отговор
    Сега ще видим и нашите кремълски "рупорчета", дали ще замълчат!
    Съмнявам се...
    Те по-скоро се опитват да бъдат забелязани.
    Всеки отговор на техен пост изпълва със щастие скучният им живот!
    Решението е да се прескача всеки техен пост и в никакъв случай да не им се отговаря!
    Ако искате да направите нещо добро за България и свободните хора - изолирайте ги!
    Изцяло!

    Коментиран от #94

  • 83 Уса

    22 5 Отговор
    Ютуб е препълнен с независими западни медии,които предават директно от фронтовата линия по земя и въздух.Кой изобщо чете и гледа Кремъл с Украйна е свършено и американците го казват
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Аййййй

    15 0 Отговор
    БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ 😜
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Йорго

    16 0 Отговор
    Еничарчето отново се озходи !
  • 88 Никой

    5 10 Отговор
    ИВАН АКСАКОВ - РУСКИ ДИПЛОМАТ " ВСЯКО ТЪРЖЕСТВО НА БЪЛГАРИЯ Е СМЪРТ ЗА РУСИЯ ". КАНДИДАТУРАТА МУ Е ИЗДИГНАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КНЯЗ. РОБА ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНЕ РОБ.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Жамбазуф

    16 3 Отговор
    Окрайна е свършено както и с теб
  • 94 Да изселим

    5 11 Отговор

    До коментар #82 от "Свободен":

    Купейкин от България! Рядко противна личност.

    Коментиран от #101

  • 95 Ако се махнат от Украйна

    7 13 Отговор
    200 години никой няма да се сеща за русняците.
  • 96 Вече им свършиха измислиците

    11 7 Отговор
    Нямат повече идеи.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 12345

    19 1 Отговор
    Джамбаски пак е халюцинирал утопии и освен лъжи нищо друго не му остана да пише.

    Не знам как сутрин се гледа в огледалото, ако има съвест и разум.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Блинкаров

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мутра фонова":

    ,,КОК,,
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Натикана

    7 1 Отговор

    До коментар #99 от "Тити":

    Е осрайна
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Ха ха ха

    4 7 Отговор
    Капейки уже нет, купони будут.... да здраствует путинизъм......
  • 106 Американците са използвали диалект

    5 0 Отговор
    На племето Дакота когато са воювали срещу японците а европейците са научили невербалната комуникация от аборигените в австралия
  • 107 Гост

    11 1 Отговор
    Объркан съм. Уж пропагандата идвала от Русия, а Ден40 пр0пангясва за запада. Като му чета и3леянията, ветерот на пр0пангясванията духа откъде запад.
  • 108 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бивш канадец":

    Не му чета статиите на тоя. Само влизам да му даря поредният рейтинг 1.
  • 109 признанията на Виктория

    13 2 Отговор
    ПредставителствоTO на Европейската комисия в БългариЯ

    Да изслуша признанията на Виктория Нюланд за биолаболаториите в Украйна
  • 110 казват русия била велика

    3 8 Отговор
    а в кое?

    Коментиран от #112, #130

  • 111 Къню

    5 12 Отговор
    Като няма какво да кажат путлерастите, започват да се нахвърлят на автораите на статиите. Ами това е точно в десетката.

    Коментиран от #115, #117, #121

  • 112 Съсипа

    9 2 Отговор

    До коментар #110 от "казват русия била велика":

    Фащ и колективаия запад
  • 113 Сфсфсфсфсфсг

    9 2 Отговор
    Даже не прочетох парцала, щом видях аФтора. Гледам и краварските ботове са тук. Идеоти.
  • 114 Човек

    6 9 Отговор
    Русофибия има, но не я подклажда Запада, а самата Русия с нейното дивашко поведение. Аз например съм русофоб и никога не го крия. Прави ми впечатление, обаче, че в реалния живот русофилите отричат, че са такива и се крият зад "неутралитет". Иначе папагалстват 1 към 1 кремълска пропаганда. Явно ги е срам да си признаят, че са на страната на Zомбитата.

    Коментиран от #138

  • 115 Шукаритет

    11 1 Отговор

    До коментар #111 от "Къню":

    Къньо = джамби? Ае жамб верно ли сам си пишеш коментарите.... Потрес
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Джа мби фей кнюзкорпорейшън

    13 1 Отговор

    До коментар #111 от "Къню":

    Кви автори, бе? Преписвач не е автор!
  • 118 Кремълобезподобни изчадiя

    6 12 Отговор

    До коментар #81 от "Курций Руф":

    Смешничко, омразата ми към руснаците е напълно безплатна. Вие сте продадените профили. Руските стинки

    Коментиран от #122

  • 119 Ален

    2 6 Отговор
    Е имайте малко милост де, колкото и да са зомбирани нашите фили и те някаква оскъдна душа носят.
  • 120 Друго е

    5 1 Отговор
    Зеленски. Виж колко точно и достоверно ни информира за взривени дронове в Румъния.
  • 121 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #111 от "Къню":

    БатДенчо, кефиш ли си се на рейтинга?
  • 122 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "Кремълобезподобни изчадiя":

    Омразата е признак на демоничност. Праведните се молят грешните да се поправят.
  • 123 Верно ли ?

    5 0 Отговор
    Щом мълчат,защо "демократичния" ЕС забрани руските тв канали ? Противоречаща се соросоидска пропаганда за некой цент.

    Коментиран от #127

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Читател

    6 2 Отговор
    Жалки сте факти жалки
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 информиран

    5 4 Отговор

    До коментар #110 от "казват русия била велика":

    Русия-велика в изно на ефтини руски девачки в нелегални бардаци в ЕС
    Лично съм ползвал услугата.

    Коментиран от #137

  • 131 Страничен

    3 0 Отговор
    Ау каква лъжа ! Лъжи , лъжи …
  • 132 Факт

    2 0 Отговор
    Има един канал дето предават всичко от фронта жалкарчета !
  • 133 Още

    3 2 Отговор
    Още не са измислили какво да излъжат.
  • 134 Молодцы ! Так держать !

    3 1 Отговор
    Кремъл може да мълчи, но копейките са си на поста. :)))
    Посоль кондуктор ще им позволи да и помиришат килотите

    Коментиран от #136

  • 135 шааа

    3 0 Отговор
    някой е излъгал жамбо, че който кряка най-силно и най-многословно, е най-праведния. и сега, на жамбо, устата му пресъхна, ще си прави операция на слагане на допълнителен чифт слюнчести жлези... горкият.
  • 136 Аййййй

    0 1 Отговор

    До коментар #134 от "Молодцы ! Так держать !":

    Ала а подушиш мойте шорти либерасче
  • 137 Пха ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #130 от "информиран":

    Облиза ли я то за друго не ставаш
  • 138 Баце,

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Човек":

    Бравос!!!
    Ми като не се криеш напиши си трите имена и адреса. Бъди герой до края.
  • 139 хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #127 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Нема нужда, от там намекнаха, че в момента американските ни приятели предават информация за всички техни лакеи, слуги и слушалки, които останат живи)защото имало такива, които не трябвало да говорят и "приятелите им ще се погрижат за това, устите им никога да не проговорят), защото не ставали за нищо в тази държава и руснаците да се оправяли с тях, както решат за добре.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Да бе

    1 0 Отговор
    Медведята и той нещо изпуска датата за поредните заплахи !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания