Отидете към основна версия

2 607 28

Косово се готви за война? Прищина купува още оръжия от Турция

  • турция-
  • дронове-
  • байрактар-
  • косово-
  • албин курти-
  • сърбия

В средата на юли Косово купи от Анкара безпилотни самолети Bayraktar TB-2, за което съобщи косовският премиер Албин Курти без обаче да посочва какъв е броят им

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на Косово Арменд Мехай даде сигнал за по-нататъшно закупуване на оръжия от Турция, съобщи вестник „Газета Експрес“, като се позова на публикация на Мехай във Фейсбук, пише БТА.

В средата на юли Косово купи от Турция безпилотни самолети Bayraktar TB-2, за което съобщи косовският премиер Албин Курти без обаче да посочва какъв е броят им. Турският посланик в Косово Сабри Тунч Ангълъ уточни, че става въпрос за договор за закупуване на военна техника, а не за дарение от страна на Турция.

В рамките на официалното си посещение в Турция косовският министър на отбраната се срещна в сряда с директора на турската компания за отбранителна техника ASELSAN Халюк Гьоргюн и с генералния директор на „Байкар“, компанията производител на дроновете Bayraktar, Халюк Байрактар.

Мехай публикува във Фейсбук снимки от срещата си с Гьоргюн и написа, че закупуването на военно оборудване от Турция е било „продуктивно, по-бързо и по-сигурно, затова сътрудничеството ни (между Турция и Косово) в този аспект ще продължи и за в бъдеще“.

Мехай допълни, че закупуването на оръжие ще бъде винаги съгласувано с партньорите на Косово и съгласно стандартите на НАТО.

„Нашата армия се снабдява с последна технология въоръжение за отбранителни цели“, написа Мехай.

След срещата си с генералния директор на „Байкар“ Халюк Байрактар Мехай написа във Фейсбук, че закупуването на дроновете Байрактар е било една от най-големите инвестиции за косовската армия в последните години.

„За да благодаря за принципното и надеждно сътрудничество, както и за да видя други области, в които можем да повишим отбранителните си способности, се срещнах с директора на „Байкар“ г-н Халюк Байрактар“, написа Мехай.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 25 гласа.

Свързани новини