Отидете към основна версия

3 511 69

Над 2000 украински специални части се обучават във Великобритания

  • русия-
  • украйна-
  • великобритания-
  • обучение

Те преминават специална подготовка в югозападна Англия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 2000 военнослужещи от специални части на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се обучават във Великобритания за участие в операцията срещу Руската федерация, свързана с Крим, съобщава вестник Sunday Express, позовавайки се на свои източници.

Според изданието, украинските военни преминават специална подготовка в центъра за отбранителна подготовка в град Окемптън (Девън) в югозападната част на Англия. Предполага се, че на сформираната бригада ще бъде възложена ключова роля в действията на Въоръжените сили на Украйна срещу Крим, които ще бъдат подпомагани от ВВС и ВМС на Украйна.

Властите в Киев възнамеряват да използват срещу Крим нови ракети с голям обсег, които ще бъдат доставени от Обединеното кралство, Германия и САЩ, за да нарушат снабдяването на руските войски. Според Sunday Express обучението на въоръжените сили на Украйна се извършва от британски военни от 3-та бригада специални сили на Кралската морска пехота.

По-рано британският заместник-министър на отбраната Джеймс Хипи каза, че от 2022 г. Лондон е изпратил повече от 200 000 артилерийски снаряда, около 5 милиона боеприпаси за малки оръжия, повече от 12 000 противотанкови оръжия и повече от 1500 противовъздушни управляеми ракети на властите в Киев. Освен това Обединеното кралство обучи почти 20 000 украински военнослужещи като част от курсовете за обучение.

Обемът на британската военна помощ за Украйна през 2022 г. възлиза на около 2,3 милиарда паунда. Тази година Лондон се ангажира да отдели поне същата сума за подкрепа на Киев. В частност британските власти доставиха на Украйна ракети с голям обсег Storm Shadow, танкове Challenger 2, самоходни гаубици AS90 и реактивни системи за залпов изстрел M270.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: