Отидете към основна версия

1 645 9

Китай e вторият по големина чуждестранен инвеститор в Нигер

  • китай-
  • кнр-
  • нигер-
  • петрол-
  • уран

КНДР добива нефт и уран в страната

Източник: Shutterstock

През последните две десетилетия Китай стана вторият по големина чуждестранен инвеститор в Нигер след бившата колониална сила Франция. Инвестициите на Китай в тази западноафриканска държава се ориентират главно към търсене на нефт и уран.

Китайските инвестиции в Нигер са съсредоточени във важни сектори на енергетиката. Компании като PetroChina и Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) са сред основните инвеститори в страната.

През 2011 г. Нигер започна добив на петрол от полето "Агадем", съвместно предприятие между правителството и PetroChina. В рамките на сделката, PetroChina инвестира в строежа на рафинерията SORAZ, която снабдява гориво в Нигерия.

Освен това, през септември 2019 г. PetroChina сключи споразумение за полагане на дълъг тръбопровод между полето "Агадем" и пристанищния град Котону в Бенин. Този проект ще подпомогне износа на суров петрол от Нигер до международния пазар.

Относно урана, през 2007 г. CNNC влезе в съвместно предприятие с правителството на Нигер за разработване на урановата мина "Азелик". Нигер притежава най-висококачествените уранови руди в Африка и произвежда значителни количества от този стратегически ресурс.

Ситуацията в Нигер след преврата миналата седмица е от значение и Китай следи внимателно събитията. Пекин заявява, че е важно за партиите в Нигер да защитят стабилността, което отразява интереса на Китай в запазването на стабилни условия за своите инвестиции в региона, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини