Отидете към основна версия

2 862 23

След включването на Пригожин! Кремъл внезапно се загрижи за Нигер

  • нигер-
  • африка-
  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • мохамед базум

Евгений Пригожин не твърди, че е участвал в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение от западните колонизатори

Снимка: ТАСС

Кремъл изрази загриженост в понеделник относно ситуацията в Нигер, чийто президент беше свален миналата седмица с преврат, който беше осъден от много страни, но приветстван от ръководителя на руската наемническа група Вагнер, която има широки интереси в Африка, предава "Ройтерс".

В разговор с репортери, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че "случващото се (в Нигер) е въпрос на сериозна загриженост".

"Ние сме за бързото възстановяване на правовия ред в страната, ние сме за сдържаност от всички страни, така че това да не доведе до човешки жертви", каза Песков.

Лидерите на преврата в Нигер обявиха генерал Абдурахаман Чиани за нов държавен глава миналия петък, дни след като заявиха, че са свалили президента Мохамед Базум при седмото военно превземане на властта в Западна и Централна Африка за по-малко от три години.

Западноафриканските държави наложиха санкции и заплашиха със сила, ако лидерите на преврата не успеят да възстановят Базум в рамките на седмица.

В гласово съобщение, публикувано миналата седмица в каналите на социалните медии, свързани с руската наемническа група Вагнер, нейният основател Евгений Пригожин одобри преврата и предложи услугите на своите бойци на хунтата.

Пригожин не твърди, че е участвал в преврата, но го описва като момент на дългоочаквано освобождение от западните колонизатори.

Отношенията на Пригожин с Кремъл са неясни, откакто той организира неуспешен бунт миналия месец, целящ да измести дългогодишните си съперници в Министерството на отбраната в Москва.

Въпреки това неговата група Вагнер остава ключов играч във външната политика на Русия в Африка. Тя се превърна във влиятелна сила в съседния на Нигер Мали след преврата през 2021 г. там и има по-дълго присъствие в Централноафриканската република и Либия.

Ролята на Вагнер в Африка е източник на безпокойство за западните правителства. Съединените щати обвиниха групата в зверства и ѝ наложиха санкции. Пригожин казва, че работи законно.

62-годишният Пригожин изглежда продължава да се радва на свобода на движение, въпреки това, което Кремъл каза миналия месец, че той и неговите бойци ще се преместят в Беларус където ще провеждат обучения с беларуската армия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания