Отидете към основна версия

1 453 3

Пхенян нарече "опасна провокация" американската оръжейна помощ за Тайван

  • северна корея-
  • сащ-
  • тайван-
  • военна помощ

Вашингтон представи пакет от помощи за Тайпе на стойност 345 млн. долара в петък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея разкритикува пакета от американски оръжейни помощи за Тайван, съобщиха държавните медии, и обвини Съединените щати, че подтикват региона към "още една точка на възпламеняване на война", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ представиха пакет от помощи за Тайван на стойност 345 млн. долара в петък, когато Конгресът разреши оръжия на стойност до 1 млрд. долара за острова като част от бюджета за 2023 г.

В изявление, разпространено от официалната агенция KЦТА, Менг Йонг-рим, генерален директор на управлението, занимаващо се с китайските въпроси в севернокорейското външно министерство, заяви, че планът е "опасна политическа и военна провокация" и "явно нарушение на принципа "Един Китай".

"Това е зловещото намерение на САЩ да превърнат Тайван в непотопяема челна база срещу Китай и окоп на предната линия за изпълнение на стратегията си за възпиране на Китай", се казва в изявлението на Северна Корея.

Пекин твърди, че демократично управляваният остров е негова собствена територия и неведнъж е предупреждавал срещу всякакви "официални обмени" между Вашингтон и Тайпе. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и твърди, че само тайванският народ може да решава своето бъдеще.

"Азиатско-Тихоокеанският регион, включително Корейският полуостров и Тайванския проток, не е нито театър на военните действия на САЩ, нито място за изпитания на война", се казва в изявлението, в което се предупреждава, че САЩ ще трябва да "платят висока цена" за "провокирането срещу основните интереси на Китай".

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с китайска делегация в Пхенян миналата седмица и обеща да развива отношенията между двете страни до "нов връх". Преди срещата те направиха преглед на военен парад най-новите ракети на режима на Ким, способни да носят ядрено оръжие, и безпилотни летателни апарати за нападение.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: