Отидете към основна версия

4 150 55

FT: Вашингтон не гледа с добро око на украинските удари срещу петролния износ на Русия

  • дрон-
  • черно море-
  • украйна-
  • русия-
  • новоросийск

Атаката на морски дронове срещу залива на Новоросийск за първи път от началото на войната постави износа на петрол от Русия под сериозна военна заплаха

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Атаката на морски дронове срещу залива на Новоросийск за първи път от началото на войната постави износа на петрол от Русия под сериозна военна заплаха. Това коментира вестник Financial Times, на който се позовава украинската агенция УНИАН.

Изданието отбелязва, че атаката срещу пристанището на Новоросийск, в резултат на която големият десантен кораб "Оленегорский миньор" получи значителни щети, е станала след поредица от руски ракетни атаки срещу украинската инфраструктура за износ на зърно.

„Държавите атакуват основните си източници на приходи от износ“, пише FT. Авторите на публикацията предполагат още, че САЩ и други западни партньори на Украйна може да са недоволни от ударите, нанесени върху петролния износ на Русия. САЩ ръководят усилията за задържане на руския петрол на пазара, за да спрат нарастването на глобалните цени и да не навредят на световната икономика, тъй като администрацията на президента Джо Байдън иска цените на петрола да останат стабилни преди президентските избори следващата година.

Отбелязва се, че Новоросийск е основното петролно пристанище на Русия на Черно море и е в състояние да изнася около 600 000 барела на ден. Това е и крайната точка за износ на петрол от Казахстан, където завършва основната линия на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) с капацитет от 1,2 милиона барела на ден, в който по-специално участие има американската петролна компания Шеврон. „Белият дом няма да приеме нищо, което рискува да намали доставките на руски петрол за пазара“, каза Хелима Крофте, бивш анализатор на ЦРУ в RBC Capital Markets. Вашингтон очаква западната подкрепа за Украйна да бъде по-трудна за поддържане, ако възникне по-широка глобална енергийна криза, каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.

Свързани новини