Отидете към основна версия

1 820 48

Под наблюдение! САЩ следят всяко действие на бойците от "Вагнер" в Беларус

  • сащ-
  • вагнер-
  • беларус-
  • евгений пригожин-
  • александър лукашенко

В сряда Съединените щати наложиха нови санкции на Минск поради продължаващите усилия на режима да потиска правата и свободите на своите граждани

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ знаят местоположението на руските бойци на групата "Вагнер" в Беларус и продължават да следят техните действия там.

Това заяви на брифинг в сряда във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

"Разбира се, видяхме как силите на "Вагнер" се преразпределят в Беларус", отбеляза служителят на Държавния департамент в отговор на молба да коментира съобщенията за нов лагер, създаден за руски наемници в региона на Гомел.

Той подчерта, че Съединените щати ще продължат да следят отблизо действията срещу интересите на страната, в която се намират тези сили. Освен това, според Милър, Вашингтон ще продължи да предприема мерки, за да ги подведе под отговорност.

"Както казахме преди, пристигането на тези сили в Беларус е още един пример за това, че Лукашенко отстъпва допълнителен контрол и вземане на решения на Кремъл, противно на интересите и желанията на беларуския народ", отбеляза служителят.

В сряда Съединените щати наложиха нови санкции на Беларус поради продължаващите усилия на режима да потиска правата и свободите на своите граждани.

Осем лица и пет организации са в списък за предполагаемо финансиране на беларуското правителство.

"Това действие е насочено към няколко субекта, участващи в продължаващите репресии на гражданското общество от беларуския режим, съучастие в неоправданата война на Руската федерация в Украйна и обогатяване на лидера на репресивния беларуски режим" Александър Лукашенко, се казва в изявление на Министерството на финансите.

Лукашенко многократно е обвинявал Запада, че се опитва да го свали от власт, след като през 2020 г. избухнаха масови протести срещу управлението му след президентските избори, които опозицията каза, че той е спечелил с измама. Лукашенко каза, че е спечелил честно, като същевременно проведе мащабни репресии срещу опонентите си.

Западните санкции бяха наложени на Беларус през годините във връзка с тези предполагаеми репресии и изборни измами. Минск също позволи на Москва да използва територията на Беларус, за да изпрати войски в Украйна на 24 февруари миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.

Свързани новини