Отидете към основна версия

6 153 42

В черния списък! Украйна постави етикета "международен спонсор на войната" на глобален производител на алкохол

  • бакарди-
  • алкохол-
  • русия-
  • украйна

След руската инвазия в Украйна "Бакарди" продължава да доставя продукти на стойност милиони долари на Русия и да привлича нови служители там

Снимка: Shutterstock

"Бакарди“ (Bacardi), най-голямата непублична компания в света за производство на спиртни напитки, чиято американска централа е в Корал Гейбълс, бе санкционирана от Украйна заради разширяването на дейността си в Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Украинското правителство обяви, че компанията е оказала икономическа подкрепа за войната, водена от руския президент Владимир Путин в страната.

Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна включи вчера "Бакарди лимитид" (Bacardi Limited), базиран в Хамилтън, Бермудски острови в списъка си с "международни спонсори на войната", обвинявайки компанията, че подкрепя руската икономика и спонсорира "агресията срещу Украйна".

"След руската инвазия в Украйна "Бакарди" продължава да доставя продукти на стойност милиони долари на Русия и да привлича нови служители там", съобщи агенцията в комюнике, добавяйки, че компанията е платила над 12 милиона долара под формата на данъци върху приходите в Русия.

Определянето "международен спонсор на войната" не носи юридически последствия като замразяване на активи или забрана за пътуване. Целта ѝ е да нанесе щети върху репутацията на големи международни компании, които продължават да правят бизнес с Русия по време на войната. Понастоящем в списъка фигурират 32 компании, включително "Юниливър" (Unilever) и "Проктър енд Гембъл" (Procter & Gamble).

"Бакарди" не отговори на молбата за коментар на "Маями Хералд".

Включването на "Бакарди" в черния списък на Украйна идва три дни, след като американският вестник "Уолстрийт джърнъл" излезе с подробности как компанията не е спазила по-ранното си обещание да спре износа за Русия малко след началото на инвазията в Украйна.

Вместо това "Бакарди" – Русия в внесъл стоки за 169 милиона долара между юни 2022 година и юни тази година и обяви, че приходите му са нараснали с 314 милиона долара миналата година.

Други преки конкуренти като "Перно Рикар" (Pernod Ricard), дистрибутор на рома "Хавана Клуб" (Havana Club), чиято търговска марка бе предмет на ожесточен съдебен спор между "Бакарди" и кубинската държавна компания "Кубаекспорт" (Cubaexport), напусна руския пазар след инвазията в Украйна.

Основан в Сантяго де Куба през 1862 година от Факундо Бакарди Масо, "Бакарди" продава своя едноименен ром и други популярни марки като водката "Грей Гуус" (Gray Goose), текилата "Патрон" (Patron) и вермута "Мартини" (Martini) в над 170 страни, според уебсайта на компанията.

Семейството е било принудено да напусне в изгнание, след като Фидел Кастро е конфискувал активите им без компенсация през 1960 година, но е продължило да произвежда ром в дестилерии в Пуерто Рико и други места. През 1965 година компанията е отворила офис в Маями, а след това се е преместила в настоящата си локация в Корал Гейбълс през 2006 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: