Отидете към основна версия

2 507 38

Новите частни военни компании в Русия – парични потоци и плагиатство

  • русия-
  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • сергей шойгу

Пример за това е частната военно-охранителна организация "Конвой", публикувала първото си съобщение за набиране на доброволци на 14 ноември 2022 г. - те трябва да са мъже, да са по-млади от 60 години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

След пригожинския метеж наемниците от "Вагнер" напуснаха украинския фронт, но руската армия съвсем не е престанала да си сътрудничи и да разчита на наемници. Под руските знамена встъпват военни, полувоенни и квазиформирования, пише разследващия проект "Досие". Вместо "наемници" те се наричат "доброволци", а вместо "частни военни компании" се налага определението "бойни армейски резерви". Но в същината на "сътрудничеството" не се променя.

Пример за това е частната военно-охранителна организация "Конвой", публикувала първото си съобщение за набиране на доброволци на 14 ноември 2022 г. - те трябва да са мъже, да са по-млади от 60 години. Останалите подробности ще бъдат научени на място, обещават в обявата.

"Досие" локализира първата база на "Конвой" в Крим, близо до село Перевалное. На анексирания полуостров "Конвой" работи чрез клон с название "Център за обучение 165". Интересното е, че и названието е плагиатствано - вече несъществуващият учебен център към Министерство на отбраната на СССР, където от 1965 до 1991 г. са се обучавали чужди военни и участници в чужди националноосвободителни движения в тънкостите на разузнаването и диверсията се е казвал точно "165".

Макар и до този момент да не са отбелязани специални успехи на "Конвой" на фронта, за него се харчат много пари. Само за месец и половина на 2022 г. ЧВК е получила 437,5 милиона рубли дарения. Повече от половината - идват от компанията на Аркадий Ротенберг и ВТБ (VTB Bank).

ЧВК "Конвой", създадена миналата година в Крим с подкрепата на окупационните власти, е получила повече от 300 млн. рубли от банка ВТБ и от близкия до Путин бизнесмен Аркадий Ротенберг, сочи разследване на центъра "Досие". По данни на журналистите само за месец и половина през есента на 2022 г. "Конвой" е получил 437,5 млн. рубли. От тях 120 млн. лв. от компанията на приятеля на Путин - "Ай-Петри Санаториум", която принадлежи на Аркадий Ротенберг. Други 200 - от държавната банка, а останалите - от компании за горива, несвързани с частната военна компания, се казва в разследването. Нито една от тези компании не е коментирала прехвърлянето на парите.

Даренията от държавни и близки до тях корпорации постъпват по сметката на Санктпетербургското казашко дружество "Конвой" (СПбКО). Казашката организация "Конвой" на свой ред превежда парите по сметката на "Военно-охранителна компания "Конвой" ООД". За месец и половина през есента на 2022 г. по този начин са преведени 85 млн. рубли.

След това парите са осребрени за разходи "съвсем безхитростно": средствата от сметката на "Военноохранителна компания "Конвой" са преведени на ръководителя на ЧВК Константин Пикалов като "заеми на учредителя". "Досие" има информация, че Пикалов е бил част от ЧВК "Вагнер" в предишни години, бил е в ЦАР и е ползвал позивната "Мазай".

Ако се съди по документите, проучени от журналистите, той взема назаем около 60 млн. рубли месечно. Военното оборудване, което може да бъде закупено открито (бронежилетки, униформи, палатки, медицинско оборудване), казаците плащат директно от собствената си сметка, пише "Досие".

"Конвой" се подкрепя от ръководителя на окупирания Крим Сергей Аксьонов. Войниците сключват договори със самия конвой или с военно поделение 22179 към 150-та мотострелкова дивизия. В същото време "Конвой" не е включен в неговия състав - той има свой боен сектор и своя линия на командване.

В началото на 2023 г. "Конвой" е наброявал 261 души на щат. Според руски военни, които са взаимодействали поделението, през лятото на 2023 г. те вече са около 400 и се намират в района на Херсон.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания