Отидете към основна версия

1 988 20

Саркози: Украйна трябва да бъде неутрален "мост" между Русия и Европа

  • украйна-
  • франция-
  • саркози-
  • мост-
  • неутрална-
  • русия-
  • европа

Заяви бившият френски президент

Източник: БГНЕС

В интервю за влиятелния френски ежедневник Le Figaro, бившият президент на Франция Никола Саркози представи своето мнение относно сложната ситуация в Украйна. Той подчерта, че интересите на Европа и САЩ не винаги съвпадат по този въпрос и изрази убеждението си, че Украйна не следва да бъде приемана нито в Европейския съюз, нито в НАТО. Саркози заяви, че би било по-добре Украйна да играе ролята на неутрален "мост" между Русия и Европа.

"Първо и най-важно, необходимо е да се постигне съгласие относно бъдещето на Украйна. Стремежът ѝ да се присъедини към ЕС не ми се струва реалистичен. Украйна трябва да остане важно звено между Запада и Изтока. Тя не отговаря на необходимите стандарти за членство в ЕС и, от друга страна, изборът ѝ между ЕС и Русия би бил ненатурален и противоречив. Това, което мога да предложа, е Украйна да се установи като неутрална страна... Този неутралитет може да се гарантира чрез международно споразумение, което предоставя силни гаранции за сигурността ѝ и я предпазва от риска от бъдещи агресии“, сподели Саркози.

Според бившия френски лидер, е важно да бъдем последователни и реалисти. Саркози изрази съмнение, че смяната на ръководството в Русия ще доведе до основни промени в отношението ѝ към Украйна, пише "Фокус".

Саркози допълни, че Европа би трябвало да бъде по-реалистична по отношение на членството на Украйна в ЕС и да не предоставя "фалшиви обещания, които не могат да бъдат изпълнени", подобно на отношението ѝ към Турция през последните десетилетия.

Бившият френски президент настоя, че дипломацията и диалогът са от решаващо значение за решаването на украинския конфликт. "Само през дипломацията, преговори и обмен на мнения можем да намерим приемливо решение. Компромисът е неизбежен и ситуацията може да се влоши по всяко време..., което би имало сериозни последствия“, предупреди той.

Саркози бе президент на Франция от 2007 до 2012 година.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: