Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2023 09:19 1 963 20

Саркози: Украйна трябва да бъде неутрален "мост" между Русия и Европа

  • украйна-
  • франция-
  • саркози-
  • мост-
  • неутрална-
  • русия-
  • европа

Заяви бившият френски президент

Саркози: Украйна трябва да бъде неутрален "мост" между Русия и Европа - 1
Източник: БГНЕС

В интервю за влиятелния френски ежедневник Le Figaro, бившият президент на Франция Никола Саркози представи своето мнение относно сложната ситуация в Украйна. Той подчерта, че интересите на Европа и САЩ не винаги съвпадат по този въпрос и изрази убеждението си, че Украйна не следва да бъде приемана нито в Европейския съюз, нито в НАТО. Саркози заяви, че би било по-добре Украйна да играе ролята на неутрален "мост" между Русия и Европа.

"Първо и най-важно, необходимо е да се постигне съгласие относно бъдещето на Украйна. Стремежът ѝ да се присъедини към ЕС не ми се струва реалистичен. Украйна трябва да остане важно звено между Запада и Изтока. Тя не отговаря на необходимите стандарти за членство в ЕС и, от друга страна, изборът ѝ между ЕС и Русия би бил ненатурален и противоречив. Това, което мога да предложа, е Украйна да се установи като неутрална страна... Този неутралитет може да се гарантира чрез международно споразумение, което предоставя силни гаранции за сигурността ѝ и я предпазва от риска от бъдещи агресии“, сподели Саркози.

Още новини от Украйна

Според бившия френски лидер, е важно да бъдем последователни и реалисти. Саркози изрази съмнение, че смяната на ръководството в Русия ще доведе до основни промени в отношението ѝ към Украйна, пише "Фокус".

Саркози допълни, че Европа би трябвало да бъде по-реалистична по отношение на членството на Украйна в ЕС и да не предоставя "фалшиви обещания, които не могат да бъдат изпълнени", подобно на отношението ѝ към Турция през последните десетилетия.

Бившият френски президент настоя, че дипломацията и диалогът са от решаващо значение за решаването на украинския конфликт. "Само през дипломацията, преговори и обмен на мнения можем да намерим приемливо решение. Компромисът е неизбежен и ситуацията може да се влоши по всяко време..., което би имало сериозни последствия“, предупреди той.

Саркози бе президент на Франция от 2007 до 2012 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 1 Отговор
    Ще си дойдат на думата.
  • 2 Саркози

    31 1 Отговор
    2023-08-16 22:55
    Бившият френски президент Никола Саркози в интервю за "Фигаро" каза, че Крим исторически е бил територия на Русия и жителите му се смятат за руснаци без изключение.
    „Когато става въпрос за територията на Крим, която беше руска до 1954 г. и където по-голямата част от населението все още се смята за руснаци, мисля, че всяко връщане обратно е илюзия.
    В същото време Саркози е уверен, че е необходим "референдум под наблюдението на международната общност" в Крим и други нови региони на Русия, за да "утвърди сегашното състояние на нещата".
    Според него подобни референдуми са необходими и в новите региони на Русия, за да се затвори въпросът за връщането на тези територии на Украйна „по окончателен и прозрачен начин“, ако тя не иска замразен конфликт.
    Все пак на бившия президент напомни, че референдумът в Крим през 2014 г. се проведе в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН, с участието на западни наблюдатели. Дойдоха желаещите да наблюдават референдума.
    Така че въпросът за Крим, както многократно отбелязва Владимир Путин, от този момент е „окончателно".

    Коментиран от #18

  • 3 българина

    24 0 Отговор
    а добро утро
  • 4 Бог да я прости

    24 0 Отговор
    Украйна.зелника на съд.
  • 5 Към мост бе това е РОСИЯ!!

    20 0 Отговор
    МОСКВА САМО СТАВА ПО-СИЛНА

    Кенеди-младши добави, че най-лошият резултат от външната политика на САЩ е сближаването между Москва и Пекин. Освен това, провокирайки страната ни към конфронтация, американските политици забравят, че Русия е водещата ядрена суперсила в света.

    „Руснаците имат с хиляди повече ядрени бойни глави от нас. Техните оръжия са много по-добри от нашите. Те могат да свалят нашите бойни глави, но ние не можем да свалим доста от тяхните. Всеки, който смята, че Русия не е готова за конфликт, трябва да гледа документалния филм на Netflix за Сталинград.

    Ние също така трябваше да разбием Русия със санкции, но я направихме по-мощна. Руснаците сега имат чудесна търговска сделка с Китай и разширяването на БРИКС в сериозен опит да се отдалечат от американската валута.

    Политикът също потвърди, че САЩ наистина са създали биолаборатории в Украйна като част от програми за биологично оръжие. Според него тези оръжия използват всички видове нова технология за синтетична биология CRISPR и методи на генно инженерство, които не са били достъпни за предишното поколение.
  • 6 Макс

    1 16 Отговор
    Саркози е осъден , защо не е в затвор ? Путин се постара да корумпира достатъчен брой западни лидери и хора с високи позиции. Това му позволи да своеволничи , това е и причината за нахлуването в Украйна и размириците и превратите в Африка . ЕС спешно трябва да провери политиците си .Има много троскот за оскубване.

    Коментиран от #10, #11, #12, #13

  • 7 Карла Бруни

    1 12 Отговор
    Никола отдавна е неадекватен и говори глупости. Украйна поне половин нещо ще бъде най-големият враг на Русия и никога няма да забрави вероломно го нападение на руснаците.

    Коментиран от #9

  • 8 Русия попиля НАТО

    14 0 Отговор
    Надутото нато вече започва да кляка..
  • 9 ?????

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Карла Бруни":

    Като Япония, която никога не "забрави"?
  • 10 Коя Украйна

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Макс":

    След време остатъците от Укрсйна, като видят на какво пачи яйце да насадени, ще имат носталгия към Русия и ще бленуват за нея.
  • 11 Шушляк

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Макс":

    Ей го първия. Чудех се, кога ще прочета, че и Саркози е агент на Путин. Не се забави колегата, хахаха.
  • 12 е такива

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Макс":

    демократи като теб, никому не са нужни... чувствителни, не познаващи законите и умствено недоразвити. пфу.
  • 13 Еееййй, голям бил Вивата

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Макс":

    Голяма сила имал тоя Путин, бре. Всички западни лидери станали Путинисти. Бряхххх. Който каже истината бил Путинисти. Не се ли усещал, че май ти не знаеш истината и сам себе си се не можеш да убедиш, камо ли другите. Търси и ще намериш. Вслушвай се в по умните и тези, които са в играта.
  • 14 12345

    7 0 Отговор
    Прав е. Запада лъже Турция за ЕС от 50 години. Украйна я чака същото, само дето води и война.

    Коментиран от #16

  • 15 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    Саркози хитро поставя въпроса за бъдещи референдуми в други части на Украйна.
  • 16 Интереса клати феса

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "12345":

    Тя Турция хитра, много не се натиска. През годините си намираше много причини. Сега на 08 е подала молба за членство в БРИКС с още 21 държави, Отделно 6 -те, които са основателки.
  • 17 Мнение

    3 0 Отговор
    Браво Саркози! Напълно съм съгласен с твоята гледна точка и я подкрепям също напълно!
  • 18 Човек с памет

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Саркози":

    Има дребен проблем с референдума. Той вече мина. Който е искал, да е наблюдавал. Например Волен Сидеров май беше там.

    Коментиран от #19

  • 19 Мдаа

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Човек с памет":

    Може би Ком. 15 е прав
  • 20 Не бе

    0 1 Отговор
    Трябва да бъде това, което си изберат украинците. Без никакви внушения на бивши величия.
Новини по държави: