Отидете към основна версия

1 258 27

Кулеба: Агресията срещу Украйна е пряка заплаха за Молдова

  • украйна-
  • молдова-
  • съюзници-
  • русия-
  • враг-
  • заплаха

Заяви украинският външен министър във видеообръщение на среща на молдовските посланици в Кишинев

Източник: БГНЕС

На 16 август украинският външен министър Дмитро Кулеба представи видеообръщение на среща на молдовските посланици в Кишинев.
Това съобщи NewsMaker, предаде Ukrinform.

"Бъдете сигурни, че Украйна е ваш съюзник и приятел. Ние продължаваме да се борим, за да гарантираме, че руската агресия никога няма да достигне до границите на Молдова. Ние продължаваме да се борим Украйна и Молдова да останат свободни", каза Кулеба.

Той подчерта, че руската агресия срещу Украйна е пряка заплаха за Молдова.

„Не говоря само за отломки от руски ракети, падащи на ваша територия, или прекъсвания на електрозахранването след масивни ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. Москва буквално разгърна целия си хибриден арсенал срещу правителството на Молдова: дезинформация, енергиен шантаж, подстрекаване на антиправителствени действия и настроения, провокации в региона на Приднестровието и много други опити за подкопаване на конституционния ред. Имам удоволствието да ви поздравя за провала на тези опити", каза министърът.

Той добави, че Украйна ще продължи да подкрепя Молдова в запазването на нейния суверенитет и териториална цялост.

"Молдова, заедно с Украйна, успешно постигна статут на страна кандидатка за ЕС. Вие на практика ограничихте влиянието на руската пропаганда във вашата страна. Забранихте руските символи V и Z, както и георгиевската лента. Благодарен съм и на Молдова за признаването на Гладомора за геноцид на украинския народ и за подкрепата за създаването на специален международен трибунал за разследване на престъпленията, извършени от руската армия в Украйна. Това не са просто жестове. Това е признание за фактът, че нашите държави принадлежат към едно и също цивилизационно пространство“, каза украинският външен министър.

На 16 и 17 август Министерството на външните работи и европейската интеграция организира среща на молдовските посланици в Кишинев. Участниците в събитието ще обсъдят въпроси, свързани с осъществяването на външната политика на Молдова и ще набележат нови задачи и приоритети пред дипломатическите мисии на страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: