Отидете към основна версия

1 476 17

Парламентът на РСМ прави промени в Конституцията, вписвайки българите в основния закон на страната

  • северна македония-
  • рсм-
  • конституция-
  • българи-
  • промени

Днес парламентът на страната трябва да открие процедура

Източник: Shutterstock

Днес парламентът на РСМ трябва да открие процедура за промени в Конституцията, които да позволят българите и представители на други етнически групи да бъдат вписани в основния закон на страната, съобщава bezgranitsi.bg

Според министър-председателя Димитър Ковачевски, дискусиите, които трябва да започнат днес, ще покажат, че промените не стават под натиск от България, а имат за цел да открият пътя на Северна Македония към Европейския съюз. Истината е, че няма да има по-добро споразумение и друга преговорна рамка, подчерта той. Искането на България всъщност е част от преговорната рамка с ЕС, като част от френска инициатива за разблокиране на процеса на присъединяване на Северна Македония. От Брюксел и Вашингтон вече заявиха, че отклонение от вече поетите ангажименти на Скопие ще бъдат препятствие за европейския път на Северна Македония. Съществува и риск страната да бъде отделена от Албания в преговорния процес с ЕС. Засега няма изгледи, че управляващата коалиция ще успее да набере 2/3 от гласовете в 120-членния парламент. Необходими са 80 гласа, но са набрани едва 74. Според други оценки, не достигат 8 гласа. Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ твърди, че е заплашена македонската идентичност на страната, че се върви към “побългаряване”, “асимилация”.

За да се присъедини към промените лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска да се оттеглят от правителството министрите на Демократичният съюз за интеграция (DUI), най-голямата партия на етническите албанци. Неин представител е и външният министър Буяр Османи. Демократичният съюз за интеграция обаче постави условие, че оставките ще влязат в сила само ако основната опозиционна ВМРО-ДПМНЕ, която разполага с 44 гласа в Събранието на Северна Македония, гласува промените в Конституцията за признаване и на българско малцинство. Всъщност целта на ВМРО-ДПМНЕ е да предизвика предсрочни парламентарни избори и формиране на нова правителствена коалиция с по-широко участие на опозицията. Да припомним, че Демократичният съюз за интеграция беше дългогодишен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, но на последните избори предпочете да подкрепи Социалдемократическия съюз на Димитър Ковачевски. В пакет петимата министрите от Демократичния съюз за интеграция връчиха оставките си, но заявиха, че те ще влязат в сила когато опозицията гласува промените в Конституцията. Поправките в Конституцията ще наложат промени в учебниците за учениците в Северна Македония и ограничаване на езика на омразата.

Напоследък напрежението около предстоящите промени нарасна, след като беше наръган с нож футболен фен на “Левски” в един от кварталите на Скопие, а преди това бяха извършени нападения над български културни клубове и побой над граждани на Северна Македония с българско самосъзнание. Този път Северна Македония може сама да гласува срещу себе си, предупредиха управляващите в навечерието на гласуването.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: