Отидете към основна версия

2 847 32

Хунтата в Нигер пъди френския посланик

  • нигер-
  • хунта-
  • посланик-
  • франция-
  • експулсиране

Според Париж "пучистите нямат никакви правомощия" за това

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Париж заяви, че нигерските "пучисти нямат никакви правомощия" да експулсират френския посланик, след като по-рано днес военните, които завзеха властта в африканската страна, дадоха на ръководителя на френската дипломатическа мисия срок от 48 часа да напусне Нигер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предвид "отказа на френския посланик в Ниамей да отговори на поканата" за среща, отправена от министъра, и с оглед на "други действия на френското правителство, които са в противоречие с интересите на Нигер, властите решиха да оттеглят одобрението си за Силвен Ите и да поискат от него да напусне до 48 часа", се казва в изявление на хунтата.

Париж отказа да се съгласи с искането. "Само законно избраните нигерски власти могат да дават одобрение за посланика", заяви френското външно министерство.

Военните в Ниамей взеха въпросното решение след серия от изявления и прояви на враждебност към Франция след отстраняването на президента Мохамед Базум, отбелязва АФП.

Военните лидери обвиняват Париж, че подготвя военна интервенция в Нигер, за да върне Базум на власт. Освен това те твърдят, че Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) е организация, обслужваща интересите на бившата колониална сила Франция.

По-късно в интернет се появиха изявления, че хунтата в Нигер е наредила на посланиците на САЩ и на Германия да напуснат страната.

Държавният департамент на САЩ заяви, че Нигер го е информирал за подобен ход и че въпросните изявления не са били разпространени от нигерското външно министерство.

Източник от хунтата и източник от нигерските служби за сигурност заявиха, че само френският посланик е бил помолен да напусне Нигер.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.

Свързани новини