Отидете към основна версия

11 378 67

Хиляди привърженици на хунтата в Нигер отпразнуваха прогонването на френския посланик

  • нигер-
  • хунта-
  • посланик-
  • франция

Стадион "Сейни Кунче" беше изпълнен на две трети от капацитета си и огласен от звука на вувузели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди привърженици се събраха в столицата Ниамей, за да подкрепят извършения миналия месец преврат, ден след като пучистите дадоха 48 часа на френския посланик да напусне Нигер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стадион "Сейни Кунче", най-големият в Нигер, с 30 000 места, беше изпълнен на две трети от капацитета си и огласен от звука на вувузели, отбелязаха журналисти на АФП.

По трибуните се развяваха знамената на Нигер, Алжир и Русия, а акробати изрисуваха цветовете на националния флаг на Нигер в средата на футболния терен по време на шоу.

"Имаме право сами да избираме кои да бъдат партньорите ни", каза Рамату Ибрахим Бубакар, която се беше загърнала с нигерския флаг от глава до пети. "Франция трябва да уважи нашия избор".

"За тези 60 години никога не сме били истински независими, само сега след държавния преврат", заяви тя.

Бубакар добави, че цял Нигер напълно подкрепя Националния съвет за защита на родината (НСЗР), който взе властта, след като свали президента Мохамед Базум на 26 юли.

Съветът се оглавява от генерал Абудрахман Чиани, който превърна бившата колониална владетелка Франция в основната си мишена.

"Борбата няма да спре до деня, в който на нигерска земя не остане нито един френски войник", каза пред събралите се на стадиона хора полковник Обро Амаду, член на НСЗР. "Вие сте тези, които ще ги изгоните."

Вчера нигерското външно министерство обяви, че френският посланик Силвен Ите има 48 часа да напусне Нигер. Ведомството заяви, че ръководителят на дипломатическата мисия на Париж е отказал да се срещне с новата власт, и добави, че действията на френското правителство "противоречат на интересите на Нигер".

Париж отказа да приеме искането на пучистите и заяви, че те "нямат правомощията да отправят подобно настояване".

"Вместо да си върви, френският посланик си мисли, че това е земя на родителите му", каза Идриса Алиду, медик и член на съвета, който също присъстваше на митинга на стадиона. "Ние сме народ от воини, готови сме да се бием" с Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), добави той.

Западноафриканският блок наложи санкции на новия режим и заплаши да използва сила, ако новите управници не върнат на власт Базум.

Усилията за намиране на дипломатически изход от кризата продължават. Моли Фий, дипломат номер едно на САЩ за региона на Субсахарска Африка, посети Нигерия за среща с представителите на ЕКОВАС.

Тя се състоя в Абуджа, столицата на Нигерия, която е ротационен председател на ЕКОВАС.

Новата власт в Ниамей обвинява регионалното обединение, че е френска маша.

Франция разполага с 1500 войници, базирани в Нигер, които помагаха на Базум в борбата с джихадисти, които действат в Нигер от години.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 60 гласа.

Свързани новини