Отидете към основна версия

1 558 1

Казахстан отбелязва Деня на Конституцията

  • казахстан-
  • конституция

Пътят на всяка велика нация включва няколко ключови етапа, които в своята съвкупност влияят на нейната национална идентичност. Заедно с провъзгласяването на независимост, приемането на Конституцията формира основата на политическата система и процеси в страната, тъй като очертава самите принципи, които определят бъдещия път на нацията.

На 30 август Казахстан отбелязва Деня на Конституцията. Основана на неотменимите ценности на свободата, предоставена на всеки гражданин, Конституцията се оказа централна за постиженията на Казахстан и служи за ориентир за развитието и просперитета на страната.

Тази година Денят на Конституцията е от особено значение, тъй като се отбелязва за първи път след влизането в сила на конституционните изменения, които бяха одобрени след национален референдум миналия юни. Тези реформи преобразиха Казахстан и поставиха началото на нови демократични принципи. Парламентът и местните власти получиха повече правомощия и влияние, докато президентските правомощия бяха ограничени, което означава, че правителството сега е по-отговорно пред народа. Освен това, съгласно актуализираната конституция, президентът на Казахстан сега се избира само за един седемгодишен мандат, без право на преизбиране, което е напълно уникално за региона.

Казахстан създаде и допълнително укрепи механизмите за защита на правата на човека и демокрацията чрез повишаване ролята и статута на омбудсмана по правата на човека, омбудсмана по правата на децата и омбудсмана за защита на хората с увреждания.

Възстановен е и Конституционния съд, който осигурява по-нататъшна защита на правата и свободите на човека. Гражданите на Казахстан, включително главният прокурор и омбудсманът, вече могат директно да се обърнат към Конституционния съд, за да обявят за незаконни норми, които според тях противоречат на принципите на Конституцията.

Въздействието на конституционните промени беше особено забележимо по време на парламентарните и местните избори, които се проведоха през март тази година. Опростяването на процеса на регистрация на политическите партии доведе до появата на нови партии, които участваха в изборите, включително „Република“ и „Байтак“. Според много местни и международни политически експерти тези избори са най-конкурентните в съвременната история на Казахстан. Съгласно конституционните промени, които включват и пряк избор на селски кметове, за първи път от 2004 г. насам пропорционалният мажоритарен модел се използва на парламентарни избори. Това позволи на многобройни самостоятелно номинирани кандидати да участват в избори от едномандатни избирателни райони заедно с партийни кандидати. В резултат на това значително се разшириха възможностите за участие на гражданите в политическия живот на страната. Шест партии успяха да преодолеят петпроцентната бариера, необходима за влизане в парламента, създавайки наистина многопартиен представителен орган с различни политически възгледи.

Тъй като Казахстан отбелязва Деня на своята Конституция, трябва да се отбележи приносът на казахстанските граждани, които са въплътили нейните основни ценности и са показали подкрепата си на референдума за конституционна реформа миналата година, което позволи още повече да се затвърдят идеалите за свобода, равенство и съгласие в структурата на обществото. Трябва да се отбележи, че за около една година в Казахстан се проведоха пет предизборни кампании, включително референдум, което означава, че гражданите на Казахстан имаха пряко право на глас по всички промени.

В крайна сметка, благодарение на конституционните изменения и реформи, в казахстанското общество се формира нова гражданска и политическа култура. Разбира се, пътят към преструктуриране на съществуващата система далеч не е приключил. Трансформациите и реформите, включително социалните и икономическите, са непрекъсната работа, за да се гарантира, че страната е в крак с глобалните промени, тенденции и предизвикателства, които непрекъснато възникват.

По време на приемането на Конституцията от 1995 г. казахстанците бяха млада нация, изправена пред много от предизвикателствата, които възникват пред новите независими държави по света. В стремежа да формира националната си идентичност, Конституцията на Казахстан кодифицира ценностите, които цени народът, и очертава принципите, които поставят основата за стабилност и постижения. Днес, след влизането в сила на конституционните промени, които засегнаха една трета от текстовете на Конституцията, Казахстан всъщност е нова нация дори в сравнение с това, което беше само преди няколко години.

Осигурявайки свобода на словото, събранията и религията, както и политическо многообразие и лична свобода, Конституцията постави основата за социалното, икономическото и политическото развитие на страната. Толерантното казахстанско общество, където всеки гражданин, независимо от неговата вяра, може да се чувства ценен и свободен, както и просперитетът като цяло са свидетелство за визионерския характер на Конституцията като ръководство за успех, необвързано с времето или историческия контекст.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини