Отидете към основна версия

2 038 19

Русия блокира санкции срещу застрашаващите мира в Мали

  • мали-
  • русия-
  • оон-
  • санкции

Хунтата, управляваща страната, също е против санкциите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Санкциите на ООН срещу застрашаващите мира в Мали спират да действат от днес заради вето на Русия върху подновяването им, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Санкциите бяха насочени срещу всеки, който нарушава или възпрепятства изпълнението на мирно споразумение от 2015 г., както и срещу тези, които пречат на доставките на хуманитарна помощ, които нарушават правата на хората и които набират деца за войници.

Тринадесет членове на Съвета за сигурност на ООН гласуваха в подкрепа на проекторезолюция, изготвена от Франция и Обединените арабски емирства, за удължаване с една година на санкциите, въведени през 2017 г., и на мандата на комисията от експерти, натоварена с наблюдение на спазването на санкционния режим.

Русия изрази съгласие с идея срокът на санкциите да бъде удължен за един последен път, но при условие, че бъде разпусната експертната комисия, чиято обективност е подложена на съмнение от Москва и Бамако - проекторезолюция на Русия в този смисъл бе отхвърлена от Съвета за сигурност.

Последният доклад на експертната комисия бе публикуван миналата седмица и съдържа информации за "систематично и организирано" насилие срещу жени от страна на малийските въоръжени сили и на техните "чуждестранни партньори в сферата на сигурността", за които се предполага, че са членове на руската частна военна компания "Вагнер".

Санкционният режим, включващ замразяване на авоари и забрани за пътуване в чужбина, бе въведен през 2017 година и засегна осем души - представители на групировки, подписали мирното споразумение от 2015 г. и обвинени в това, че го излагат на опасност. Санкциите бяха поискани от тогавашното малийско правителство, но хунтата, която управлява Мали понастоящем, е против тях.

"Причината за малийското искане да бъде създаден този механизъм спря да съществува", заяви в средата на този месец малийският външен министър Абдула Диоп в писмо, адресирано до Съвета за сигурност на ООН.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Свързани новини