Отидете към основна версия

3 416 16

Безпрецедентен разрив! Признаци на сериозни проблеми в оста САЩ - Израел

  • сащ-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • мосад-
  • джо байдън

На по-ниско служебно ниво обаче, между ЦРУ и Мосад например, трябва да се отбележи, че контактите продължават нормално

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Каналите за комуникация между правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, от една страна, и американската администрация на президента Джо Байдън, от друга, сега са изправени пред значителни проблеми, пише израелският журналист Бен Каспит за "Ал Монитор", като подчертава, че Нетаняху е забранил на израелските министри да се срещат с американските си колеги във Вашингтон.

Израелският министър на отбраната Йоав Галад беше в Ню Йорк тази седмица, но стигна само до там. " Следвайки стриктните инструкции на Нетаняху, Галант не се приближи до Вашингтон или Пентагона и не се срещна с нито един от американските служители (Лойд Остин, Джейк Съливан), които управляват стратегическия съюз между двете страни", пише Каспит, като дори посочва причина за " безпрецедентен срив в израелско-американските канали".

По време на престоя си в САЩ министърът на отбраната на Израел се е срещнал с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и с по-нисшестоящи американски служители (Барбара Лийф и Брет МакГърк), които дори са пътували до Ню Йорк, за да се срещнат с него.

"Това никога не се е случвало досега", коментира израелски източник, говорещ при условие за анонимност, пред репортер на сайта "Ал Монитор". Същият източник обаче припомня и нещо друго: че Бенямин Нетаняху все още не е получил покана от администрацията на Байдън за посещение в Белия дом, въпреки че са изминали осем месеца от завръщането му на премиерския пост.

От висшите помощници и министри на Нетаняху единствените, които в момента могат свободно да общуват с американската страна, са секретарят по стратегическите въпроси Рон Дермер и съветникът по националната сигурност Чай Ханегби.

На по-ниско служебно ниво обаче, между ЦРУ и Мосад например, трябва да се отбележи, че контактите продължават нормално.

Предвид гореизложеното, процесът, който се очаква да бъде наблюдаван с интерес, е дали ще има среща между Байдън и Нетаняху в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно през септември.

"Президентът Байдън ще се срещне с министър-председателя Нетаняху в някакъв момент, но Израел не ни улеснява в планирането на тази среща", заяви високопоставен американски служител по въпроса.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.

Свързани новини