Отидете към основна версия

4 714 101

Украински командир: Пробихме руската отбранителна линия на юг

  • русия-
  • украйна-
  • бахмут-
  • мелитопол-
  • война

Контранастъплението срещу руските сили, нахлули в Украйна миналия февруари, дълго време бе възпрепятствано заради огромното минно поле в района, а разминирането се извършваше предимно през нощта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили пробиха първата и най-силна от няколкото руски отбранителни линии в южната Запорожка област, каза местен украински военачалник пред британска медия, цитиран от ДПА, информира БТА.

Украинските войници очакват по-бърз напредък, тъй като притискат по-слабата втора линия, каза днес генерал Олександър Тарнавски в интервю за вестник "Обзървър".

Контранастъплението срещу руските сили, нахлули в Украйна миналия февруари, дълго време бе възпрепятствано заради огромното минно поле в района, а разминирането се извършваше предимно през нощта, каза Тарнавски. Целта на южната офанзива е да стигне до Азовско море, на около 90 км, като по този начин украинските сили ще разделят на две областите в Южна Украйна, контролирани от Русия, и ще прекъснат ключов маршрут за доставки от и към Кримския полуостров.

Украинските войски заявиха, че на стотици километри на запад Русия е атакувала Одеска област с дронове. Двама души са пострадали при ударите, които причинили и пожар, написаха в "Телеграм", южните отбранителни сили на Украйна.

Регионът е ключов за износа на зърно от Украйна, който е възпрепятстван, след като Русия прекрати международната зърнена сделка, която позволяваше на страната да изнася продукцията си.

"Масираната атака с дронове продължи повече от три часа и половина", се казва във военното изявление, но в него нямаше подробности за точното място на нападението.

Военновъздушните сили на Украйна в Одеска област свалиха 22 от 25 дрона. Прокремълски военни източници също съобщиха за нападението, како и за три удара с дрон. Съобщава се, че при ударите е била поразена пристанищна инфраструктура.

Информацията, предоставена от всяка от двете страни във войната, не може да бъде проверена от независим източник.

Русия нанесе множество удари срещу Одеска област, по-специално по пристанищата на Черно море и на река Дунав. Малко преди последното руско нападение украинският президент Володимир Зеленски каза, че още два товарни кораба са минали през зърнения коридор, създаден от Киев в района.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: