Last news in Fakti

4 Септември, 2023 19:50 1 982 30

Търси ли Русия нови "вагнеровци"?

  • русия-
  • армия-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин

Наблюдателите в Русия смятат, че със смъртта на Евгений Пригожин е дошъл и краят на наемническата армия

Търси ли Русия нови "вагнеровци"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Означава ли краят на Пригожин и край на групата "Вагнер"? И има ли кой да замести бойците, на които руската армия толкова разчиташе, щом дезертьорите в нея стават все повече?

Наблюдателите в Русия смятат, че със смъртта на Евгений Пригожин е дошъл и краят на наемническата армия "Вагнер". Изглежда, че Путин е на същото мнение и вече се оглежда за заместник на бившия си сподвижник, пише АРД.

"Вагнер" дълго време беше удобен инструмент за реализиране на интересите на Кремъл в чужбина "под фалшив флаг", независимо дали става дума за войната в Сирия или за активността в Африка, коментира германската обществено-правна медия. При сделките с автократите и военните хунти винаги е била прилагана следната формула: осигуряване на защита срещу достъп да природните ресурси. Така Кремъл успя да разшири влиянието си в Африка, а Пригожин ръководеше печелившото бизнес начинание.

"Вагнер" ще продължи да живее в Беларус

След неуспешния бунт на "Вагнер" обаче някогашната близка връзка между руския президент Владимир Путин и Евгений Пригожин бе прекъсната. Някои от бойците заминаха за Беларус, където според местния лидер Александър Лукашенко засега те трябва да останат, за да обучат армията на страната му. "Вагнер" живя, "Вагнер" е жив и "Вагнер" ще продължи да живее в Беларус, независимо дали това се харесва на някого или не", каза Лукашенко. Според експерти Кремъл напоследък очевидно не е готов да финансира частната войска - възможно е това задължение да е възложено на Лукашенко. Междувременно граничещите с Беларус държави от ЕС са изпълнени с опасения, че бойците могат да се промъкнат на тяхна териория, представяйки се за мигранти. Още повече, че през юли Лукашенко отправи почти директна заплаха към Полша, като заяви, че на бойците от "Вагнер" в Беларус можело да им хрумне "да направят излет до Варшава".

За останалите пък единствената възможност би била да се присъединят към други формирования, заяви по-рано тази седмица депутатът Виктор Соболев. "Има две опции. Или се оказваш в цивилния живот, или ставаш войник с договор, служещ във формированията и частите, които се създават сега", обясни той.

Около 1500 войници на "Вагнер" са напуснали Беларус в последните дни и са заминали за Африка, за да засилят влиянието на Москва там, твърди каналът "Обозревател" в Телеграм. Говори се за конфликти между руските инструктори на частната армия и беларуските войници, тъй като те не уважавали бившите затворници в редиците на "Вагнер", пише германският "Зюддойче Цайтунг". Пригожин ги бе вербувал директно от руските лагери.

Проблематично бъдеще

"Всъщност това е краят на "Вагнер". Те могат да махат с цветя и плюшени мечета в памет на шефа си колкото си искат. Но това е краят", заяви в подкаста на "Новая газета" журналистката Олга Романова. Според нея наследството на "Вагнер" е било разпределено още преди смъртта на Пригожин. "Наблюдавахме как частната армия "Редут" активно започна да наема", посочва тя, цитирана от АРД.

"Редут", както и други частни военни формирования като "Конвой" и "Патриот" биха могли да заемат мястото на "Вагнер". За да ги постави под по-строг контрол, в края на миналата седмица Путин подписа указ, който задължава всички членове на паравоенни организации да се закълнат във вярност и лоялност към Русия. Те трябва и да дадат обет, че стриктно ще изпълняват заповедите на командирите и висшестоящите си.

В своя Youtube канал руският политолог Михаил Наки обясни следното: "Всъщност Министерството на отбраната и частната военна компания "Редут" са основните фактори, които започнаха да гонят групата "Вагнер" от Африка." Според него те са привлекли няколко високопоставени служители на частната армия, които са занесли и база данни за всички бойци на "Вагнер". Политологът прогнозира, че частите на "Вагнер" няма да продължат да съществуват, а шансовете някой да поеме контрола над бившата империя на Пригожин са малки.

Дезертьорите в руската армия стават все повече

Междувременно нарастващият брой дезертьори в руската армия създава все по-големи тревоги на ръководството, пише "Франкфуртер Рундшау". Изданието привежда сведения от независимия сайт "Медиазона", според който загиналите до момента руски войници са 50 000. И още една цифра: от март насам седмично са били издавани по 100 присъди срещу руски войници - в повечето случаи заради дезертьорство. Някои от присъдите са условни и тези, които са ги получили, са били изпратени обратно на фронта, други са включвали затвор, който по закон може да стигне до 15 години.

Руските официални лица отхвърля предположенията, че армията е обезкръвена заради загубите или дезертьорите, посочва "Франкфуртер Рундшау". Според преценките, Русия разполага с над 1,5 милиона годни за военна служба мъже, които имат и съответния опит. Но - именно сред младите мъже между 18 и 24 години бойният дух изобщо не е висок, отбелязват експертите от германската фондация "Наука и политика": в края на 2022-а година по-малко от половината от тях изразяват подкрепа за намеренията за частична мобилизация на руското цивилно население заради войната.

Британският "Гардиън" от своя страна цитира дневника на руския парашутист Павел Филатиев, симптоматичен за критичните гласове в руската армия: "Нашите предци са проляли много кръв за свободата. Но аз не искам повече да подкрепям тази лудост. От етична гледна точка ще е по-лесно, ако Украйна ни беше нападнала нас, но истината е, че ние навлязохме в Украйна, без някой да ни е канил".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    7 9 Отговор
    а помня времената на дислокация в Беларус , голямата стратегия и номер с метежа , очакванията за нападение на Киев от север ,атаката над Полша. какви надежди и мечти бяха ,колко се изписа тук...
  • 3 Хахахаха

    9 6 Отговор
    Факти пуснете едно видео, как руския пилот на хеликоптер се е предал и какво казва за войната. Да слушат русофилите.

  • 4 Калпазанин

    12 11 Отговор
    Русия ще си търси каквото си иска, а вие какво търсите в Русия
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХА ХА

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    Какво чакат, да пристигнат чувалите от китай.
  • 8 КОТарАК

    11 8 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето Мнение":

    аз господари нямам , дорогой. че пиша срещу джуджашка РФ , не означава че съм фен на щатите. и те не са цвете , но бледнеят пред твоите любимци

    Коментиран от #13, #17

  • 9 Калпазанин

    3 3 Отговор
    Какво да разбираме под "обществено-правна" медия и да споменем един англосаксец Джордж Ореуел /журналистика, това което властта не иска да видите публикувано, останалото е пропаганда
  • 10 Браво

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    Най много за два дни ще приключите с Украйна,нали 🤣😂🤣😂😆😀😁😂🤣
  • 11 Рошко

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Писанке, скоро укрия ще е в РФ, колкото и да мяукаш

    Коментиран от #19

  • 12 Вагнеровци ще има за всички от сърце

    5 1 Отговор
    Нещата са много лесни, пандизчиите в Африка, патриотите в Русия.
  • 13 Рошко

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    То затова простаците са навсякъде щото за вас няма лечебни заведения, ти може да си мислиш че нямаш ама СИ
  • 14 "НАЦИОНАЛНИЯТ ИЗМЕННИК" ПИРОЖ'КИН

    5 3 Отговор
    И 30 ГЕНЕРАЛИ ОТ ФРОНТА БЯХА КАТЕГОРИЧНИ:
    "МАСКАЛ Е ПРЕД ПЪЛНО ВОЕННО ПОРАЖЕНИЕ" !!
  • 15 Кажи честно ...

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    Бухахахаахахаааа ...
    Само не стана ясно какво чакат ? Да им ушият ватенки и цървули ли ? :))))))
  • 16 РФ ушла на Х0i

    3 4 Отговор
    Путинизмът се срива, защото просто няма какво да предложат, нищо позитивно, конструктивно, затова и се взират в миналото, в така наречената "минала слава". Те са против всичко, което е позитивно, против Запада, против НАТО, против Европейския съюз, против развитието , против процъфтяването и демокрацията на съседните страни.
    Но всичко това има ограничен срок на действие. Не можете да продължите да прославяте миналото, ако не дадете на своя народ поне някакво вероятно бъдеще.

    Ватниците казват - хубаво е там, където ни няма ! Сега разбрахте ли, копейки неграмотни, защо сме зле ?!?!
  • 17 Знайко

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    нямаш нямаш....колко да нямаш?
    ...не си пускаш недемократичния ток от безкрайно остарелия АЕЦ, който е построен от тъпите ватници?
    Ей сега след малко, ако не им се примолим за горивце за АЕЦ-а и ще видиш как ще плащаш за демократичен ток 1500 лв на месец!
    Ей сега даже им взехме кея и явно ще има проблеми със разтоварването и наемите, смятай дали ще има енергийна криза!
    Ти да не си отгледан с долари, марки или паунди?
    Спомняш ли си влаковете с 54 цистерни по 70 тона и два локомотива? Вече ги няма!
    От америка ли идваха?
    Откъде дойде строителни бум? Кой купуваше скъпите имоти, парите от които всички кълваха последните 20 години?
    Даже да нямаше очи и да караш само с уши-пак трябваше да знаеш отговорите!
    Американци ли са, британци ли са, атлантици ли са?

    Коментиран от #22, #29

  • 18 ХА ХА

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето Мнение":

    ХА ХА кое точно е размазано?
    За сега виждам едни блатници и едни укри дет се саморазмазват, има нема два милиона.
    Ватата се понатроши с украйна, после моо звъннат на казахстан да ги дотроши.

    Коментиран от #21

  • 19 ХА ХА

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    ХА ХА преди това рф ше е у китай.

    Коментиран от #26

  • 20 Знайко

    3 1 Отговор
    Вагнетровци са наемници и затворници.
    За затворниците , разформироване на Вагнер е май пълна амнистия- свобода+конттракт с армията и привилегии за ипотека и социален пакет.
    За наемниците....ще си намерят друг работодател и даже вече ще искат повече кинти , защото са наясно с рисковете.
    Не се притеснявайте за тях....по-добре да воюват за кауза, отколкото да се върнат и да бият всички в квартала.
    В момента има нужда от много инструктури за африканците и който е кадърен ще се преквалифицира в иструктор- по-голяма заплата, по-малко риск.
    Вече в раша има повече от 20 ЧВК така че работодатели-бол!
    Не мога да разбера защо путя не призова всички от целия свят които имат да отмъщават на натю и фащ да дойдат за воюват със злото!
    :)
  • 21 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ХА ХА":

    В казахстан е космодрума Байконур!
    Смятай някой дали ще припари там скоро!
    Да, вече има и космодрум Восточний, така че тежеста на Казахстан пада леко, но сигурно!
    ХАхаха...колко смешно , нали?

    Коментиран от #24

  • 22 ХА ХА

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Знайко":

    Одеве изхвърлях боклука, и един клошар на кофата каза абсолютно същото, ти ли беше?
    А като го питах що не се фане на работа ми отговори че от 89-та не мое си намери.

    Коментиран от #23

  • 23 Знайко

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "ХА ХА":

    Припознал си се, но факта че и клошарите са по-умни от теб е вдъхновяващ!

    Коментиран от #25

  • 24 ХА ХА

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Знайко":

    ХА ХА ха не ти ли стана ясно че блатото приключи с космическите излияния, нема пари за скъпи играчки.
    ХА ХА ХА ХА ХА ХА
    Те граждански сомолети нема да имат след една година, ти байконур.
  • 25 ХА ХА

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Знайко":

    ХА ХА ти мислиш така, аз мисля инак.
    Но твойте глупости са доста голями, знаеш истината и си кривиш душата, разбираемо е всепак трябват те копейки, дано само знаеш за какво са ти.
  • 26 Калпазанин

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "ХА ХА":

    Почеши се по тумбака и пробвай пак с хахото

    Коментиран от #28

  • 27 Моето мнение

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето Мнение":

    Много сте ограничени това русофилите, да знаеш! Само едни и същи опорки драскате!
  • 28 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Калпазанин":

    Почеши се по главата и дай тема.
  • 29 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Знайко":

    Затова все по-малко българи ходят на нашето черноморие. А Лук Оил тодини не плащаше и една стотинка данък печалба. Муса
  • 30 Нашите

    1 0 Отговор
    Руски подлоги не може ли да ги заменят.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания