Отидете към основна версия

1 970 42

Франция преговаря с представители на Нигер за изтеглянето на свои войници

  • нигер-
  • франция-
  • военни-
  • преврат

Информира в. "Монд"

Източник: БГНЕС

Франция е започнала преговори с представители на армията на Нигер относно изтеглянето на свои военни части от африканската страна след военния преврат през юли, информира в. "Монд", цитиран от Ройтерс.

На този етап не е известно нито колко френски войници ще напуснат Нигер, нито кога, уточнява "Монд". Вестникът се позовава на няколко осведомени анонимни френски източници. Преговорите не се водят с лидерите на пуча, а с офицери от редовната армия, с които Франция си сътрудничи от доста време, допълва изданието.

След военния преврат бившият колонизатор на Нигер – Франция, обяви, че преустановява военното си сътрудничество и прекратява доставките на каквато и да е помощ за страната.

Досега Париж отказваше да реагира на призивите на превратаджиите в Ниамей да изтегли своите 1500 войници, които се намират в Нигер, като продължаваше да признава за законен държавен лидер демократично избрания президент Мохамед Базум, поставен от пучистите под домашен арест.

Ройтерс прави договорката, че не е получила отговор на запитването си до френското министерство на отбраната относно информациите за преговорите, публикувани от "Монд".

В събота десетки хиляди демонстранти се събраха пред френска военна база в столицата на Нигер – Ниамей, с искане френските войници да напуснат страната им.

Според "Монд" е възможно някои от френските войници, сега в Нигер, да бъдат преместени на друго място в региона, например в Чад, докато други може директно да се приберат във Франция. Изтегляне от Нигер обаче би било удар по френското влияние в тази част на Африка, след като Франция вече изтегли военните си части от Мали, където се настаниха руски наемници.

Нигер беше партньор на Франция и САЩ в сферата на сигурността. Двете западни държави използваха африканската страна като база за борба с ислямистката агресия в регионите от областта Сахел в Западна и Централна Африка.

За преговорите на Франция с нигерската армия предаде и Франс прес. Целта на разговорите била "улесняване на придвижването на френските военни ресурси" в страната след военния преврат през юли, извършен от враждебно настроени генерали, съобщават за АФП близки до министъра на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню.

"На местно ниво текат разговори между войници за функционална координация", казват източниците на АФП, като се уточнява, че "френските сили са били демобилизирани, откакто е било прекратено антитерористичното сътрудничество между двете страни" след военния преврат в Ниамей.

Източниците на АФП също не разкриват вида, мащаба и графика на "движението" на военните части, като те не говорят и за изтегляне на френските части.

Назначеният от хунтата премиер на Нигер, Али Махаман Ламин Зейн, заяви вчера, че в ход са "контакти" за "пределно безболезнено" напускане на пратените от Париж войници.

Генералите пучисти разтрогнаха няколко споразумения за сътрудничество с Франция на 3 август, като едното от тях бе с едномесечно предизвестие, изтекло в неделя. Независимо от това Зейн изрази вчера надежда "да поддържаме сътрудничество – ако е възможно – със страна, с която ни свързват много неща".

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини